Прво основно тужилаштво потврдило да се не води истрага о прислушкивању Вучића

Прво основно тужилаштво у Београду потврдило је за Данас да се тренутно не води истрага против било ког лица због сумње да је прислушкивањем председника Србије починио кривично дело неовлашћено прислушкивање и снимање. Исти одговор претходно су дали и у друга два основна тужилаштва која покривају територију главног града.

Како тренутно не постоји тужилачка истрага прислушкивања које су поједини представници власти окарактерисали као државни удар, Данас је у току јучерашњег дана питао Републичко јавно тужилаштво да ли ће издати обавезно упутство за поступање, али одговори до закључења овог броја нису стигли.

Председник Александар Вучић, који је сам покренуо ову аферу тврдњом да је прислушкиван и да има доказе, на недавном гостовању на телевизији Хепи је истакао да не жели да каже с ким је разговарао док су га прислушкивали „јер неће те људе да доводи у незгодну ситуацију“.

Вучић је рекао да о прислушкивању више неће ни реч да каже, а да надлежни раде свој посао.

Говорећи о случају Јовањица, Вучић је истакао да ни он ни његов брат немају везе са овим случајем, поновивши да су спремни да иду на полиграфско испитивање.

Момир Стојановић, бивши начелник Војнобезбедносне агенције (ВБА), изјавио је јуче агенцији Бета да је председник Србије обавезан да уступи тужилаштву доказе о прислушкивању, јер је највероватније био у контакту с најмање два сумњива лица.

Стојановић је казао да је основно питање зашто председник Вучић одбија да надлежним органима преда снимке, до којих је дошао у посед, о својим разговорима са сумњивим особама.

– Да ли је споран садржај разговора или је спорно лице с којим је председник комуницирао? Ја као грађанин имам право да сумњам да је то лице или више њих, из инкриминисаних организација. Поставља се и питање зашто председник комуницира с лицима која су у криминалној зони, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, недопустива је и неодговорна изјава Александра Вучића да поседује снимке о свом прислушкивању које је трајало годину и по дана, али да он те доказе не жели да да на увид тужилаштву.

Истичући да мере надзора комуникације по закону могу да трају најдуже годину дана, а да је председник Србије рекао да је прислушкиван дуже од тога, Стојановић је извукао закључак да је председник комуницирао са најмање две особе на мерама.

– Спорно је како је дошло до слушања председника и одакле њему снимци. Ти снимци могу да дођу у посед службе, надлежног тужиоца и надлежног суда, а не никако у посед особе против које су мере примењиване. Неко мора да одговара зашто је Вучићу дао снимке прислушкиваних разговора“, рекао је Стојановић.

Извор: Данас