ПУТИН ДРЖИ КЉУЧ У СВОЈИМ РУКАМА: Без Русије нема решења за косовски проблем (ВИДЕО)

Политички аналитичар Фисник Хаљими истакао је да ће се у дијалогу између Београда и Приштине свакако разговарати о корекцији граница, напомињући да је ту идеју пре високог представника ЕУ Жосепа Борела подржала и Федерика Могерини, као и САД.

Према његовој оцени, промена или размена граница је једино реално решење за коначни споразум у оквиру ког би се решили вековни сукоби и постигла нормализација односа између Приштине и Београда.

Хаљими напомиње да постоје велике поделе унутар Европске уније, а оштро противљење Немачке када је у питању идеја о корекцији граница види као цинизам јер она никада није понудила конкретно решење.

“Немачка не нуди никакво решење само каже да се то њима не свиђа, а то шта се њима свиђа нико не зна и то није реално. Тзв. Косово је изгубило шансу да се изгради као мултиетничко друштво, свет се променио, иде се према националним границама и то ће тако да буде”, сматра Хаљими.

 

По његовим речима, наставак дијалога Београда и Приштине ће формално бити под покровитељством Европске уније, али главну улогу ће заправо имати САД и Русија.

“У принципу то ће бити Америка и Русија јер је косовски проблем светски проблем. Без Русије ово решење не може да се постигне јер решење које не осигурава тзв. Косову столицу у УН није прохватљиво ни за тзв. Косово ни за Американце, ни за Европљане”, закључује Хаљими.

Извор: Косово онлајн