Путин: Европа прећуткује истину о Другом светском рату да би сакрила своју историју

Истина о Другом светском рату свесно се прећуткује у данашњој Европи, уз тежњу да се кривица за избијање сукоба с нациста пребаци на комунисте. Запад то ради да би сакрио неугодне детаље из сопствене историје, оценио је руски председник Владимир Путин.

На неформалном састанку са лидерима земаља Заједнице независних држава (ЗНД) Путин је представио низ докумената из периода Великог отаџбинског рата, с којих је скинута ознака поверљивости. Путин је наложио да се колегама из ЗНД доставе копије архивских материјала који се тичу предисторије почетка Другог светског рата.

Отворени архивски документи о Великом отаџбинском рату
Реч је о архивским документима представљеним на историјско-документарној изложби „Година 1939. Почетак Другог светског рата“ која је постављена у Председничкој библиотеци „Борис Јељцин“ у Санкт Петербургу.

Представљени архивски документи, филмска хроника и фотографије говоре о догађајима који су довели до глобалног сукоба и омогућавају да се разумеју разлози за то што није успело стварање широке антихитлеровске коалиције уз учешће Совјетског Савеза, као и логика дејстава совјетског руководства у тој међународној ситуацији.

Изложба обухвата период од састанка у Минхену 29. и 30. септембра 1938. године, на којем су лидери Немачке, Велике Британије, Француске и Италије потписали споразум о ликвидацији Чехословачке као суверене државе до продубљивања светске политичке кризе на лето 1939. године и напада Немачке на Пољску 1. септембра 1939.

Централна тема изложбе је политика „умиривања“ Хитлера која је довела до кардиналне промене равнотеже снага у Европи у корист нацистичке Немачке и до коначног краха Версајског система међународних односа и избијања Другог светског рата.

Највећа пажња је посвећена енглеско-француско-совјетским политичким и војним преговорима који су одржани у Москви у периоду од јуна до августа 1939. године, који су у великој мери одредили распоред снага у Европи пред почетак Другог светског рата.

sputnik.rs