Путин у разговору са Вучићем најавио да ће поново посетити Србију

Председник Руске Федерације Владимир Путин изразио је, у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем, уверење у победу листе коју на предстојећим изборима предводи Вучић и пожелео му сваки успех, како лични тако и политички, саопштено је из Прес службе председника Србије.

Вучић је, како се наводи, захвалио Путину за прилику да поново, само месец дана од претходног телефонског разговора, размене мишљења о различитим питањима билатералних и међународних односа.

Он је Путину захвалио на позиву да 24. јуна присуствује Паради победе у Москви и истакао да му је велика част да учествује на прослави 75-годишњице победе над фашизмом, јер се поноси чињеницом да су српски и руски народ у Другом светском рату били на истој страни слободарства.

“Зато нема важнијег задатка од чувања сећања на славну историју и истину о борби која је донела слободу и мир“, рекао је Вучић, наводи се у саопштењу.

Двојица званичника су разговарали о регионалним питањима, а највише времена посветили су питању Косова и Метохије, посебно о ономе што се у вези са тим питањем догађа на међународној политичкој сцени.

Путин је рекао да ће о томе насамо да разговара са Вучићем следеће недеље у Москви, приликом обележавања победе над фашизмом.

Путин је нагласио да ће Русија да подржи Србију када је реч о Косову и Метохији и да је јасно да ниједна одлука не може да буде донета без Савета безбедности Уједињених нација.

Вучић је још једном захвалио председнику Путину на активној подршци Русије државним и националним интересима Србије, на принципима међународног права и правде.

Председник Путин је потврдио да ће поново да посети Србију како би присуствовао централној државној свечаности освећења храма Светог Саве и истакао да ће Русија да помаже интересе Србије, као и да штити интересе Српске православне цркве.

Вучић је рекао да ће му бити част да га поново угости, а посебно том свечаном приликом, јер је Русија непроцењиво допринела завршетку највећег православног храма у Србији, учинивши га једним од симбола блискости двеју држава и двају народа.

Вучић је рекао и да са задовољством очекује посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду ове недеље.

“То што је за прву посету иностранству после принудне паузе изазване пандемијом корона вируса изабрао нашу земљу, за нас је још једна потврда најближих пријатељских односа и изванредног стратешког партнерства”, истакао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће имати прилику да са министром Лавровом детаљно разговара како о питањима српско-руске политичке и економске сарадње, тако и о ситуацији на Балкану и актуелним кретањима у свету.

Извор: Н1