Радета: Посланици режима хвале ЕУ која нам отима КиМ и гаси Републику Српску!

Јучерашња седница је најбољи доказ да састав Народне скупштине не одражава став народа у Србији. Сва досадашња истраживања показују да више од пола пунолетних грађана Србије не жели да  Србија постане члан Европске уније. Једина политичка партија у Србији која је доследно против уласка Србије у Европску унију је Српска радикална странка. Овако за наш портал започиње разговор Вјерица Радета, потпредседник Српске радикалне странке.

Српскаствар: Јуче је Народна скупштина Републике Србије разматрала Извештај Европске комисије о преговорима Србије о уласку у Европску унију, да ли сте пратили јучерашњу седницу?

Вјерица Радета: Озбиљан сам политичар и потпредседник најозбиљније политичке партије у Србији и то ме обавезује да пратим политички живот у Србији као и политичке догађаје у свету. Медији су објавили да ће Народна скупштина разматрати Извештај Европске комисије и помало сам пратила ставове народних посланика и чланова Владе који су присуствовали седници.

Јучерашња седница је најбољи доказ да састав Народне скупштине не одражава став народа у Србији. Народна скупштина је једнопартијска и конституисана на основу нерегуларних избора и тај једнопартијски глас јуче је био гласан, али несигуран, јер су, истина само неки посланици, разумели да оно што они говоре није став људи који су за њих гласали.

Сва досадашња истраживања показују да више од пола пунолетних грађана Србије не жели да  Србија постане члан Европске уније. Данас, међутим, сви народни посланици певају исту песму и сви понављају мантру да је Европска унија једино што Србији одговара. Истина, није било аргумената за такву тврдњу, али аргументи у политичком животу Србије већ двадесет година нису меродавни.

Српскаствар: Значи ли то да се Српска радикална странка и даље противи уласку Србије у Европску унију?

Вјерица Радета: Српска радикална странка је једина политичка партија у Србији која је доследно против уласка Србије у Европску унију. Нисмо променили став да је Европска унија гробница малих народа и да Србија мора одмах прекинути преговоре о уласку у Европску унију и покренути питање уласка Србије у Евроазијску унију.

Двадесет година тврдимо да ће Европска унија да нам отме Косово и Метохију, да ће угасити Републику Српску, да ће потпиривати сепаратистичке тежње у Аутономној покрајини Војводина, да ће радити на одвајању Рашке области од Србије, да ће уништити нашу економију, оставити стотине хиљада људи без посла, да ће нас терати на задуживања код Европске и Светске банке и довести нас до дужничког ропства, да ће…

Много је негативних последица које смо већ осетили или нам прете због сулудог инсистирања свих режима од 2000. године да је Србији место у Европској унији. Још увек није касно да се то заустави, а то је могуће само ако се прекину те евроинтеграције и ако затражимо улазак Србије у савез са Русијом, Белорусијом и другим пријатељским земљама.

Српска ствар: Да се вратимо на данашњу седницу Народне скупштине, јесу ли и народни посланици говорили о тим претњама Европске уније о којима ви говорите?

Вјерица Радета: Не, посланици су хорски хвалили Европску унију, министри су релативизовали кинеску и руску помоћ коју је Србија добила одмах на почетку епидемије, односно пандемије, короне, зато што је Европска комисија у свом Извештају замерила Србији што се захвалила Народној републици Кини за помоћ коју су нам послали у првим данима короне. У Извештају нам је замерено и то што још увек није промењен Устав Србије па су се утркивали министри и посланици у обећањима да ће и то брзо да заврше. Најмање су помињали замерку Европске комисије која се односи на корупцију у Србији, ту су се нашли на танком леду. Ако кажу да Европска комисија није у праву, поквариће „европски пут“, а ако признају да је тачно да је Србија пуна корупције замериће се и себи и својима, зато су ту тему заобилазили у широком луку.

Али је све било комплексно, конзистентно, конкурентно, глобално, стратегијски, транспарентно…и у договору са националним конвентом, а у складу са усвојеним стратегијама. Добро, многи су једва прочитали изразе које су им написали, али било је важно потрудити се због утиска. Шалим се, било је тужно и то ми је општи утисак данашње седнице.

Српскаствар: Ових дана је актуелизован и захтев за изручење Вас и Петра Јојића Хашком трибуналу, да ли је и то један од услова за улазак Србије у Европску унију?

Вјерица Радета: Наш став о том захтеву се није променио. Ни Јојићу ни мени не пада на памет да тамо добровољно идемо. Ми имамо правоснажно Решење Вишег суда у Београду где је исправно утврђено да нема правног основа за наше изручивање и свако ко би поступио супротно том решењу озбиљно би прекршио закон и погазио Устав Републике Србије.

Е, сада да ли је и овај захтев један у низу, све је могуће. Ко зна шта је све у тим болесним мозговима европских чиновника, који,  пре свега мрзе Србију, а наши државни функционери су толико понизни пред њима да је такво понижавање народа неподношљиво.

Није утеха чак ни чињеница да нас Европска унија никада неће примити у своје друштво зато што режими у Србији већ две деценије то не схватају, или се праве да не схватају. Како год, народу је свеједно. Прескупо је, у сваком смислу.