РАДИОЛОГ ИЗ НИША ОТКРИО 5 СИГУРНИХ ЗНАКОВА ДА СЕ ОБАВЕЗНО МОРАТЕ ЈАВИТИ ЛЕКАРУ: Многи не знају да имају корону и шире даље заразу

Има доста пацијената без симптома а да имају промене због корона вируса на плућима

Александар Ивковић, радиолог из Ниша, каже да постоји пет знакова који указују да се оболели од ковида 19 обавезно јаве лекару.

Први знак су тешкоће у дисању. Нормалан број удисаја у минути је 12 до 16, а ако се тај број повећава на 25 до 30 то је један од битних знакова да се оболели јави лекару. Други знак су интензивне главобоље које не престају ни када се узимају аналгетици, следе повраћање које не престаје, дијареја и наравно висока температура.

Ковид 19 је болест карактеристична по томе што пацијенти не знају да су болесни и шире и даље заразу.

– Прве тегобе које осете су ситна температура, мале тегобе и учини им се да је то све лако. Онда се сваки дан стање погоршава и када већ буде касно јаве се лекару. Ради се о пацијентима који имају тежи облик. Око 80 одсто пацијената има лакши облик болести – каже Ивковић.

Према његовим речима има доста пацијената без симптома а да имају промене због корона вируса на плућима.

– Тај проценат није велики од два до пет одсто али у сваком случају има пацијената који немају никакве тегобе а имају налаз на плућима – истиче радиолог из Ниша.

То не значи, наглашава доктор, да би сви требало да снимају плућа. Одлука зависи од лекара који прегледа пацијента и он одлучује да ли је потребно снимити плућа или не, на основу лабораторије, општег стања пацијента.

– Још од јануара месеца када су Кинези послали прве снимке са скенера плућа могло је да се види да је налаз на плућима доста различит у односу на друге болести. У Италији су врло интензивно радили скенер плућа код скоро свих пацијената и дошло се до неких сазнања која нам сада помажу да дамо тачну дијагнозу – објашњава Ивковић.

Истиче да су промене од ковида, које се виде на скенеру, врло специфичне и може се скоро са сигурношћу 100 одсто рећи да ли се ради о ковиду или не.

Оболелима од корона вируса који се лече код куће по препоруци лекара поручује да је одмор најважњи, затим узимање више течности, и да ако се витамини узимају исхраном суплементи нису потребни.

За оне који не носе маске и тврде да корона не постоји Александар Ивковић каже да је то питање које је више за психологе и социологе.

Извор: Курир