Радојичић: На улицама 1.641 возило ГСП, комуналци контролишу ношење маски

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је после седнице градског Кризног штаба, да ће у оквиру нових мера за сузбијање епидемије коронавируса, наредних дана на улицама главног града бити 1.641 возило јавног превоза, а да ће 15 патрола комуналне милиције стално на терену обилазити стајалишта и контролисати да ли грађани носе маске у јавном превозу.

Наводећи да је за 24 часа, у ковид систему Београда обављено 4.300 прегледа, од којих 2.800 првих, градоначелник је најавио да ће у оквиру нових мера, које подразумевају ограничење рада угоститељских објеката и тржних центара до 18 часова, на сваком возилу јавног превоза бити истакнут оптималан број путника као и да ће се дезинфекција вршити појачано.

“На седници Кризног штаба инсистирао сам да на улицама буде максималан број возила, тако да ће их бити 236 више него претходних дана”, рекао је градоначелник за РТС.

Наводећи да је Београд “јако миран после 21 сат”, он је казао да је комунална милиција у сарадњи са инспекцијским службама у недељу обавила контролу у 114 објеката у главном граду, као и у четири тржна центра и да је утврђено да су два објекта радила ван прописаног радног времена, док је у једном објекту било више гостију од дозвољеног.

“Комунална милиција је претходних дана прекинула шест приватних журки, али није суштина да се избегавају мере него да сви заједно посвећено приђемо борби против епидемије, јер нас чека тешка зима”, казао је Радојичић.

Додао је да је у односу на укупан број инфицираних у Србији, у Београду претходних дана забележен мањи пад, Радојичић је ипак упозорио да је епидемиолошка ситуација “врло озбиљна”.

“Пре две недеље је у Београду било 50 одсто новозаражених у Србији, а сада је негде око 37 одсто. То је мали пад, али имамо и даље 2.000 новоинфицираних дневно, што је велики број. Лекари су исцрпљени, здравствени систем је на граници издржљивости. Зато је важно да свако буде свестан тога и да свако да допринос”, казао је градоначелник Београда.

Продужава се време поподневног “шпица” за три сата – до 20 часова

Град је обезбедио додатних 10.000 литара концентрата натријумхипохлорита за свакодневну дезинфекцију свих возила у јавном линијском превозу.

У складу са Уредбом Владе Србије за сузбијање епидемије изазване коронавирусом, Градски штаб је посебно разматрао мере које се односе на јавни превоз путника, а чија примена почиње од уторка, 24. новембра.

На предлог Секретаријата за јавни превоз, Градски штаб је одлучио да се продужи време поподневног “шпица” за три часа, тако да од уторка траје од 15 до 20 часова.

У том периоду биће укључено 236 возила више од уобичајеног броја и то значи да ће се и у поподневном периоду на улицама Београда наћи 1.641 возило јавног линијског превоза.

Превозницима су достављена обавештења која ће бити истакнута на првим вратима возила, која се односе на препоручени број путника у возилу, у зависности од типа, а у складу са епидемиолошком ситуацијом и донетим мерама.

Извор: Н1