Радош – прва беба рођена у селу Благача после 20 година

У село Благача се 2006. године вратило дванаестак особа, углавном старијих људи. Најмлађи житељ је до сада био Душан Јанковић, који се прошле године оженио, а од пре месец дана село је богатије за још једног становника – малог Радоша, преноси ТВ Мост.
Радош је прва беба рођена после више од две деценије у повратничком селу Благача код Ђураковца.

“До сада сам ја био најмлађи у селу, сад је мој син Радош. Овде има двадесетак домаћинстава, већином стари људи. Драго ми је да сам постао отац, надам се да ће у овом селу бити још младих”, каже Душан Јанковић, отац малог Радоша.

Лјубав је била највећи разлог да се Сања после 20 година врати у своје родно место и ту заснује породицу.

“Пре рата сам живела овде, потом смо се раселили у Трстеник и после 20 година вратила сам се у своје село. Ми смо се пре рата дружили, ишли у школу заједно, долазила сам на одмор овамо у село и тако смо обновили љубав”, каже мама најмлађег становника Благаче.

Подмладак је подстрек за све Србе овог и околних села у општини Исток за повратак и опстанак на тим просторима.

“Општина Исток и Канцеларија за КиМ помажу породицама које имају децу. Данас смо у селу у којем се после 20 година родила прва беба и ово је подстрек и за будуће повратнике, и за ову породицу, и за нас, као општину, да се трудимо да помогнемо колико можемо оваквим и сличним породицама како би нас било више”, истакао је Малиша Ђурић, председник Привременог органа општине Исток.

Иако у селу можда немају идеалне услове за живот, Јанковићима љубави сигурно не мањка, а према њиховим речима, надају се да ће Радош ускоро добити брата или сестру и тако поново удахнути живот Благачи, у којој су последњих година живеле само старије генерације.

Извор: Косово.онлајн