Радовановић: Већ од четвртка видећемо последице непоштовања мера на сахрани

У току сахране патријарха Иринеја највећи ризик од преношења заразе носила је причест истом кашичицом, а последице непоштовања мера биће видљиве већ од четвртка, кад ће код заражених на сахрани почети да се појављују симптоми, објашњава епидемиолог др Зоран Радовановић.

Сахрана српског патријарха одржана је у недељу у Храму Светог Саве у Београду, а верници су имали могућност да се опросте од њега и у суботу у Саборној цкрви.

Упркос томе што је тих дана у Србији регистрован велики број новооболелих и преминулих од коронавирса, већина свештеника и многи верници нису носили маске нити су поштовали правило држања дистанце унутар цркве, љубили су стакло изнад тела патријарја Иринеја, а чак су користили исту кашику током причешћа.

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић објашњава за Нова.рс да је сахрана патријарха била место великог епидемиолошког ризика и да су неке мере могле једноставно да се спроведу, али то ипак није урађено.

“Највећи је ризик када људи лижу исту кашичицу, причест је носио највећи ризик. Затим љубљење сандука, иконе, или било ког предмета, било да је у питању стакло или дрво”, каже Радовановић и објашњава: “Велики број људи љуби на истом месту, усне су влажне и на њима се налазе разне клице. Тако да је то исто ефикасан начин преношења”.

Трећи ризик је, како каже, био велики број људи на малом простору, који “дишу једни другима у лице и за врат”.

“Четврти је ризик аеросол који настаје кад се гласно говори и пева, што је овде био случај”, објашњава епидемиолог.

Наводи да је коришћење исте кашичице могло лако да се избегне.

“Црква би могла, да хоће, да купи пластичне кашичице, па свештеник баци утрошену кашичицу и узме нову. То није велики трошак”, каже Радовановић.

Први заражени на сахрани ће се видети већ у четвртак

Професор упозорава да ће се симптоми коронавируса код оних који су се заразили овом приликом појавити већ у периоду између четвртка и недеље.

“Међутим, они ће да заражавају своје ближње па ће уследити други талас. Пошто је инкубациони период доста широк онда ће доћи и до преплитања првог и другог таласа”, каже епидемиолог.

Подсећа да је најчешћи период инкубације вируса четири до седам дана, док су заражене особе преносиоци вируса два дана пре првих симптома.

“Уколико се зарази њих 100, код њих 70 ће се појавити први симптоми у том периоду”, објашњава сликовито епидемиолог.

Каже како је тешко проценити колико је на сахрани било контаката, али је то свакако мањи број него на сахрани митрополита Амфилохија.

“Тамо је било више људи, а мање су се поштовале мере. Овде се бар макар делимично водило рачуна, више људи је носило маске, постојало је колико, толико растојање”, напомиње Радовановић.

Извор: Н1