Рака: Угрожен здравствени систем на Косову

Косово се суочава са најгорим здравственим периодом од избијања пандемије, изјавио је микробиолог Љуљ Рака, који председава Саветодавним одбором за борбу против Ковид-19, упозоравајући да су здравствени капацитети Косова озбиљно угрожени.

“Главни ризик су прекомерни или преоптерец́ени капацитети и управљање тренутним бројем косовских здравствених установа које се директно баве лечењем пацијената са Ковидом-19 било у Универзитетско клиничком центру Косова, било у општим болницама на Косову”, рекао је Рака, преноси РТК.

Национални институт за јавно здравље свакодневно спроводи 400 до 500 тестирања, од чега је врло висок број позитиван на нови корона вирус.

“Лабораторијске анализе доказују да имамо масовни пораст. Али број хоспитализација и број смртних случајева су други резервни показатељи који говоре да је то одраз масовног ширења инфекције у заједници”, рекао је он.

Косово је регистровало прве случајеве корона вируса средином марта и од тада је заражено 8.799 особа, од којих се половина вец́ опоравила док је 3.687 активних случајева. Власти позивају на опрез, јер кажу да се косовске болнице суочавају са пренатрпаношћу, и да Косово тренутно има око 700 кревета за лечење пацијената са Ковид-19. Рака се противи позивима да се Косово потпуно затвори како би се спречило ширење вируса.

Извор: Данас