Ракић Водинелић: План Телекома и Теленора непоштен и противзаконит

Професорка права Весна Ракић Водинелић изјавила је за Н1 да се најављеним удруживањем Телекома и Теленора, покушава да се “ово мало слободних гласова утиша колико год је могуће”. Такав план је, према њеним речима, непоштен, злоупотреба права и противзаконит.

Н1 је имао увид у план у којем се наводи да ће се Телеком Србија удружити са Теленором, чешког тајкуна Петра Келнера, како би смањио учешће СББ-а на тржишту испод 30 одсто. Тако би, сматрају у Телекому, онемогућили финансирање медија попут Н1, Нове С, Спорт Клуба.

Ракић Водинелић је у Новом дану ТВ Н1 подсетила да је Телеком, иако се води као акционарско друштво, државна фирма, јер је 58,1 одсто те компаније у власништву Републике Србије, а још 20 одсто у рукама самог Телекома.

„Управљачка структура прати својинску, и без обзира на сва та тела и органе, Телекомом заправо руководи држава Србија. То је надлежност Владе која је под патронатом председника Републике“, указала је Ракић Водинелић.

Тај државни оператер, додала је гошћа Новог дана, сада намерава да приватном оператеру Теленору, стави на располагање своју инфраструктуру, како би се на тржишту смањило учешће друге приватне компаније – СББ.

„Мислим да је начин на који је то замишљењо непоштен, злоупотреба права и проитивзаконит“, истакла је Ракић Водинелић.

План је непоштен, навела је Ракић Водинелић, зато што је у време Милошевића дошло до „друге и непримећене национализације“ када је оно што је била друштвена својина постала државна.

„Држвана фирма помаже приватној да уништи трећу. Не може се рећи да је то поштено према начину на који је државна својина у овој земљи настала“, указала је она истичући да су друштвену својину градиле генерације, и да је она требало да постане јавно добро.

„Није јасно зашто би се Комисија прогласила ненадлежном“
Удруживање Телекома и Теленора представљало би и злоупотребу права, јер правни поредак не пружа право поменутим компанијама да својим споразумом, који прети да постане монополски, уништавају неког трећег, указала је Ракић Водинелић.

Будући да поменути план подразумева и уступање медијског садржаја, долазимо на терен медијског закондоваства према ком медијска концентрација није дозвољена, подсетила је саговорница Н1.

Додала је да јој није јасно зашто би се Комисија за заштиту конкуренције у том случају прогласила ненадлежном.

„Ако се Комисија огласи ненадлежном, онда ћемо добити ову гладијадорску борбу, па ћемо да видимо како ће она да се заврши“, контатовала је Ракић Водинелић.

Казала је и да јавност у овом случају треба себи да постави питање „да ли је нама лепо да будемо обавештавани само са једне стране, или са више“.

СББ је део United Grupe, у оквиру које послује и Н1.

Извор: Н1