Расте нетрпељивост према мигрантима

Мештани Бихаћа даноноћно дежурају испред фабрике „Бира” како власти у Сарајеву не би успеле у намери да у тај недавно распуштени камп поново сместе мигранте.

БАЊАЛУКА – Након што су житељи и власти Бихаћа, а потом и Коњица, одбили да пруже привремено уточиште за око хиљаду миграната, одлучено је да избеглице и даље остану у кампу „Липа” из ког су их власти пре десетак дана покушале изместити у условнији смештај. Мештани Бихаћа даноноћно дежурају испред фабрике „Бира” како власти у Сарајеву не би успеле у намери да у тај недавно распуштени камп поново сместе мигранте, што је локација која се и европским представницима у БиХ чинила најлогичнијом за привремени смештај.

Након што нису успели покушаји да мигранти коначиште нађу у Бихаћу, и грађани и локалне власти Коњица су пре неколико дана одбили захтев Савета министара БиХ за привремени прихват избеглица на својој територији. Мигранти су минуле седмице ноћ провели у аутобусима. После вишеседмичне агоније и неуспелих покушаја да се нађе адекватно коначиште за мигранте, напослетку је одлучено да избеглице остану у кампу „Липа”, смештеном између Бихаћа и Босанског Петровца.

Тамо је ангажована и војска да монтира шаторе, јер су претходни изгорели у пожару, планувши на дан кад је требало мигранти да крену у Бихаћ. План је да мигранти у „Липи” бораве у шаторима до формирања прихватног центра на тој локацији, где би за неколико месеци наводно требало да буду постављени монтажни објекти.

Али мигранти не желе да остану у том кампу. Жале се на лоше услове и желе у Бихаћ. Камп „Липа” су у недељу посетили представници власти из Савета министара БиХ, Унско-санског кантона, ЕУ и међународних организација, али су, како јављају медији, испраћени повицима незадовољства. Како јављају медији, мигранти су приликом ове посете узвикивали „желимо правду”, а носили су транспаренте „Желимо помоћ из ЕУ”, „Нисмо животиње него људи”, „ИОМ помозите”…

О томе да се БиХ тешко носи са мигрантском кризом и да земља не успева наћи решења известио је и „Њујорк тајмс”, који пише да судбина миграната који су остали у напуштеном кампу „Липа” представља најновији пример потешкоћа које БиХ има у пружању основне помоћи онима који се надају да ће доћи до Европске уније док се сами мигранти суочавају са растућом непријатељском настројеношћу од стране локалног становништва.

Стотине миграната који су остављени у напуштеном кампу у БиХ провели су новогодишњу ноћ на смрзавајућим температурама, наводи лист, те додаје да су мигранти суочени са повећаним анимозитетом становника на босанској страни границе, а са друге стране са злостављањем хрватске полиције.

„Како су земље попут Турске, Грчке и Мађарске отежале мигрантима и избеглицама долазак до богатијих држава ЕУ, БиХ је током последњих година постала централно место за пролазак онима који се пробијају на континент. Балканска држава није део ЕУ, али дели више од две трећине својих граница с Хрватском, која је чланица”, пише лист.

Из ЕУ су навели да више од 1.700 миграната нема одговарајуће склониште у Унско-санском кантону. „На подручју бившег прихватног центра ’Липа’ тренутно борави 900 људи, након затварања и пожара у овом кампу, неусловном за боравак у зимском периоду. Додатних 800 избеглица и миграната, међу којима су и деца, борави на отвореном у суровим зимским условима”, саопштено је из ЕУ. После новогодишње ноћи Оружане снаге БиХ су по одлуци Председништва БиХ почеле монтирати војне шаторе у „Липи”.

Наиме, првобитни план био је да се мигранти привремено сместе у „Биру” у Бихаћу, па у Коњиц, али су из владе Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) саопштили да је то урађено без њихове сагласности.  Министар безбедности БиХ, Селмо Цикотић, рекао је тада да је на седници Савета министара донета прелиминарна одлука да мигранти из кампа „Липа” буду пребачени у објекат Оружаних снага на Брадини, у Коњицу, на четири месеца. Но, након тога је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда (из ХДЗ-а) изјавио да нема никакве одлуке Савета министара о премештању миграната из Бихаћа у Брадину.

Извор: Политика