РАЗГОВОР СА ХЕРОЈЕМ ИЗ БОРЧЕ! Фармацеут који је спасао човека на улици открива: Нисам мислио о корони, скинуо сам маску!

Свака част! Зулфер Бахтијари (35) бацио маску с уста и дао вештачко дисање суграђанину који је пред апотеком пао ко свећа

Човек старијих година срушио се као свећа испред апотеке и пао… Гушио се, а онда је престао и да дише.. Људи који су се затекли били су у шоку, а онда је излетео млади фармацеут, скинуо заштитину маску и човеку, у време када сви живе у страху од короне, дао вештачко дисање и оживљавао га!

Ово није сцена из серије Ургентни центар, ово је драма која се одиграла усред Борче. Цела Србија се питала ко је тај храбри момак, а Курир га је пронашао! Фармацеут Зулфер Бахтијари (35) је свесно ризиковао свој живот како би спасао други.
– Човек је пао испред апотеке и један од пролазника ме позвао. Када сам изашао – шок. Пао је као свећа, лежао на тротоару, гушио се.. Језива слика. Нико од пролазника га није познавао, нити знао због чега је пао. У таквим ситуацијама не размишљаш о коронавирусу – навео је Зулфер и наставио: – Када сам га узео у наручје била је тешка ситуација, губио је дах, гушио се, и на крају нам је отишао… Онда је кренула моја борба да му вратим живот. Скинуо сам маску и почео вештачко дисање и масажу срца. Реанимација је трајала минут. Фармацеут сам, не радим у ургентној медицини, имам знање, ал не и искуства и имао сам велики страх да ли ћу га вратити назад. Вратило му се дисање и срчани рад.

У међувремену је стигла Хитна помоћ, каже, и човек је почео и да комуницира.

– У том моменту ради само једна линија, а то је да човеку спасиш живот. Људи кажу да је овај подвиг херојски, јер је вирус корона опасан, ја о томе нисам размишљао. Чак и да је био заразан, циљ је спасити живот, а даље ћемо се заједно борити – рекао је Зулфер и додао да су сазнали да је човек срчани болесник и да је кренуо у Дом здравља да уради анализе, које мора на сваке две недеље. – Звао сам његову породицу да проверим како је, рекли су да је стабилно и захвални су ми. Вероватно је разлог пада био инфаркт – закључио је овај храбри момак.

Други пут ове године

“Имао сам сличне ситуације.” Зулферу није пут да спасава живот.

– Технику реанимације и оживљавања сам радио први пут. Али сам прошлог лета спасао, у завичају, спасао живот човеку који је колабирао, имао је дисање и срчану функцију.

5 година ради Зулфер у овој апотеци у Борчи

Извор: Курир.рс / Мина Бранковић