Реконструисана Пета београдска гимназија

Реконструкција Пете београдске гимназије је завршена, а према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, сада је то најмодернија школа у Београду.

„Задовољан сам јер на сваких неколико месеци за другу школу у Београду кажемо да је најмодернија. До недавно, тај епитет је употребљаван за основну школу у насељу Лештане, која је завршена у септембру прошле године. Историја Пете београдске гимназије сведочи о томе колико је Србија била напредна држава у односу на друге земље, будући да смо имали Женску гимназију још 1905. године, што није био случај у многим земљама које су данас чланице Европске уније. У то време било је много полемике о томе да ли је Србији потребна Женска гимназија, имајући у виду да је тадашње „мушке” гимназије похађала само једна ученица. Ипак, појавом Женске гимназије све више девојака је кренуло да похађа гимназије и тако је српско друштво показало дозу зрелости, која није била карактеристична за то време. Примера ради, тако је наша Војска била прва у Европи у којој су жене могле да постану официри“, истакао је данас Весић, обилазећи школу.

Како је навео, реконструкција Пете београдске гимназије је прави пример одличне сарадње Републике Србије, Града Београда и Општине Палилула.

„Пета гимназија је превише важна да би посао био препуштен искључиво Општини, Граду или Републици. Због тога смо радили заједно, а требало би истаћи да је највише новца обезбедила Република Србија, која је преко Канцеларије за јавна улагања обезбедила 3,5 милиона евра. Општина Палилула и Министарство просвете су обезбедили новац за опремање кабинета. Заједничким радом мењамо наш град и улажемо у оно што је најважније, у образовање младих генерација“, појаснио је Весић, а преноси Секретаријат за информисање града Београда.

Очекује нас, додао је, посао на завршетку реконструкције Земунске гимназије, а након тога на ред долази и Осма београдска гимназија.

„Заједно са Министарством просвете и Канцеларијом за јавна улагања радимо на томе да Трећа београдска гимназија такође буде обновљена. Општинско и градско руководство разговараће са Министарством просвете о могућности да на левој обали Дунава буду изграђене једна гимназија и једна средња школа. То наравно није посао који може да буде завршен брзо, јер је потребно пронаћи локацију и обезбедити земљиште, урадити пројекте, па тек онда прећи на реализацију. Заједно ћемо радити на свему томе, а чињеница да на општини Палилула живи више од 150.000 људи, довољно говори о потребама за средњом школом и гимназијом на левој обали Дунава. Заједнички рад Општине, Града и Републике доноси резултате који су добри за грађане, због чега захваљујем свима који су учествовали у реализацији овог пројекта“, нагласио је Весић.

Он је подсетио да је у току реконструкција Друге београдске гимназије, као и да се у Београду тренутно гради осам вртића, а у плану је још шест додатних, од којих је један на Палилули, на левој обали Дунава.

„Изградња вртића, обнављање основних и средњих школа, доказ су да нам је образовање један од приоритета“, поручио је Весић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да су обезбеђени веома добри услови за ученике ове гимназије чији матуранти постижу изванредне резултате на пријемним испитима за факултете.

„Ове услове обезбедили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларија за јавна улагања, Град Београд и Градска општина Палилула. То је показатељ једне синергије у побољшању услова за образовање. Канцеларија за јавна улагања уложила је 482 милиона динара, а значајан део средстава уложили су Градска општина Палилула и Град Београд. За опремање кабинета природних наука, Министарство просвете, науке и технолошког развоја уложило је шест милиона динара. Мислим да ће овај објекат сада пружити одличне услове за више од 1.200 ученика и око стотину запослених“, рекао је Ружић, додајући да је ова школа значајна и са историјског аспекта јер је допринела еманципацији жена и женских права.

Председник општине Палилула Александар Јовичић истакао је да је овај пројекат завршен у роковима иако су били тешки услови.

„Били смо сведоци како је Гимназија раније изгледала, јер у њу није било улагано више деценија. Уз помоћ Града и Републике успели смо да за неколико година реконструишемо Улицу краљице Марије, Рузвелтову, направимо парк Раше Попова, изградимо нову Палилулску пијацу, реконструишемо Пету гимназију од темеља до крова, стадион Ташмајдан, који је уређен по највећим стандардима, као и Спортски центар „Ташмајдан”. На једном квадратном километру уложено је десетине милиона евра а да се Град, Република или Општина нису задужили. Драго ми је што смо део овог тима и што настојимо да сваки део Београда добије нешто што ће променити лице тог дела града. Изградња вртића на левој обали почеће у току ове године, а најавили смо и услужни центар са одређеним службама. На тај начин људи не би морали да прелазе 15 или 20 километара, јер ми смо сервис грађана и то је наша обавеза“, рекао је Јовичић.

Директорка Пете београдске гимназије Борка Поповић захвалила је свима који су помогли да школа буде обновљена.

„Ово ће веома значити нашим ученицима, као и онима који су завршили Пету београдску гимназију и били заинтересовани за то како ће њихова школа изгледати у новом руху. Сада школа може да отвори врата и ученицима који имају неке потешкоће, јер имамо све погодности за њих. Наша специјализована одељења за биологију и хемију, историјско-географско одељење сада ће имати још боље услове за рад, као и свих 1.243 ученика, а надамо се да ће их и више бити“, истакла је Борка Поповић.

Извор: Данас