РЕКТОРКА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Може се очекивати продужетак школске године, све зависи од дужине ванредног стања

Може се очекивати да се школска година за студенте продужи на одређен период, али коначна одлука о томе зависиће од дужине трајања ванредног стања, изјавила је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Она је рекла да ће доћи и до продужетка априлског рока, јер испити, за разлику од наставе, не могу да се реализују на даљину. Коначна одлука о продужетку школске године у рукама је Министарства просвете и судећи према садашњој ситуацији, све извесније да ће академци крај јула и почетак августа провести у учионицама.

Разлог за то је чињеница што значајан број факултета у својим програмима има и практичну наставу и вежбе које нису у могућности да реализују онлајн, како се сада одржавају теоријска предавања. Ректорка Поповић додаје да практични део наставног процеса мора да се реализује, јер је део програма који је добио акредитацију од надлежног тела.

“Практичну наставу и експерименталне вежбе ћемо организовати када прође ванредно стање, јер за сада не постоје услови. Што се тиче колоквијума, они могу да се усмено реализују путем видео-конференције”, навела је Поповић.

Ректорка каже и да је због ситуације са корона вирусом у свету, све извесније да ће бити одложене и Европске универзитетске спортске игре, које би требало да се одрже од 12. до 25 јула у Београду.

Извор: Курир.рс/Танјуг/Блиц