Решавање 3.500 депонија и гасификација приоритети у 2021.

Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће следеће године почети да се решава питање несанитарне депоније Стањевина у Пријепољу, као и да ће се у наредном периоду решавати више од 3.500 таквих депонија широм Србије.„У буџету за 2021. предвидели смо комплетно решавање депоније у Пријепољу”, казала је Брнабић у скупштини одговарајући на питање посланика СДПС Муамера Бачевца који је указао потребу решавање проблема загађења у одређеним градовима који су нарочито угрожени у зимском периоду.

Брнабић је рекла да је нова министарка за заштитну животне средине Ирена Вујовић решавање депонија поставила за један од приоритета.„Развили смо план и буџетирали, затворићемо депонију Стањевине и возиће се ђубре на санитарну депонију вероватно у Прибој и направићемо једну трансфер станицу у Новој Вароши, док не проширимо санитарну деопнију у Ужицу. Буџетирали смо и за проширење санитарне депоније у Ужицу”, навела је Брнабић.

Решавање депоније у Пријепољу ће бити симобличан почетак решавања више од 3.500 оваквих депонија широм Србије, поручила је премијерка.

Казала је да ће се постарати и да се што пре уради гасовод Александровац – Копаоник – Нови Пазар – Тутин.

Посланик Бачевац је рекао да смо земља која највећи део енергије добија сагоревањем угаља и фосилних горива, због чега наш фокус треба да буде на пречишћавању дима из термоелектрана и топлана.

Казао је да у центру Новог Пазара има топлана на мазут, због чега је тај град веома загађен зими и позвао Министарство енергетике и владу да се убрза пројекат изградње гасовода од Александровца до Тутина.

Бачевац је истакао да је циљ СДПС да се решавају свакодневних проблеми људи.„Није упитно да је питање идентитета важно, али градимо га сами. У црти мојег идентитета је можда најважније што сам лекар, код неког другог је можда најважнија верска припадност. Политика СДПС-а је, што је можда најтежи политички пут, борба за грађане – гасификацију, решавање депонија и слично. Поред Новог Пазара и Ваљево и Бор су градови који се боре са тим проблемом загађења које је велико нарочито у зимском периоду.

Додаје да га радује да је са новом министарском заштите животне средине дошла и нова енергија, и то што ће у Пријепољу бити решена та „еколошка бомба”.

Извор: Политика