РИК одбацио 333 “пандемија приговора” бирача

Републичка изборна комисије одбацила је као неблаговремене 333 приговора бирача на решење о наставку спровођења изборних радњи након ванредног стања, за парламентарне изборе који су расписани за 21. јун 2020. године.

Након спајања свих тачака у један поступак, председник РИК Владимир Димитријевић је изјавио да је више стотина, како их је назвао “пандемија приговора”, поднето након што је прошло више од 24 сата од оглашавања наставка изборних радњи.

У Радну групу за посматраче избора примљено је више стотина чланова, највише предложених из невладиних организација попут Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) и организације “Грађани на стражи”.

Одобрено је и присуство посматрача које је предложила Делегација ЕУ у Србији, као и из амбасада Белгије, Француске, Италије, Аустрије, Аустралије и Шведске.

Током седнице је речено да су здравствени центри Новог Пазара и Тутина апеловали да се за изборе обезбеди више хиљада заштитних маски и рукавица, због погоршања епидемиолошке ситуације.

У саопштењу се наводи и да је на 149. седници РИК-а измењено решење о одређивању бирачких места за парламентарне изборе, као и Одлука о образовању Радног тела РИК у градској општини Нови Београд.

Извор: Н1