РИК усвојио одлуку о формирању Радних тела за изборе, одбачен приговор Паровића

Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је одлуку о формирању радних тела РИК-а за бирачке одборе за предстојеће изборе у Србији, који су заказани за 21. јун.

Број чланова радног тела зависи од броја бирачких места у свакој општини или граду и чине га најмање три а највише 11 чланова.

На седници РИК-а речено је да радна тела броје 1.014 чланова и да су 43 одсто жене.

Радна тела су, иземђу осталог, задужена за прикупљање и обједињавање предлога за стални и проширени састав бирачког одбора, примање изборног материјала од координатора РИК-а и предаје тог материјала бирачким одборима пре гласања, као и за пружање подршке бирачким одборима на спровођењу гласања на дан избора.

Председник РИК-а Владимир Ђођевић је навео да је овлашћено лице за листу “Српска странка Заветници” Милица Ђурђевић Стаменковски данас у 13.30 “повукла изборну листу”.

Ђурђевић Стаменковски је раније изјавила да је РИК поништио изборну листу, што је, према њеној оцени, “без преседана у историји модерног српског парламентаризма и неправда” и додала да ће отклонити недостатке како би поново предала листу.

На седници РИК-а одбачен је приговор председника Народног слободарског покрета Мирослава Паровића о наставку изборног процеса због пандемије. Ђорђевић је казао да та институција није надлежна за доношење такве врсте одлуке те је предложио одбацивање приговора као недозвољеног.

Извор: Н1