РС данас прославља Дан републике

У Републици Српској (РС) данас се обележава Дан републике, а програм обележавања ове године другачији је у односу на претходне године због пандемије корона вируса, без свечаног дефилеа на Тргу Крајине у Бањалуци, без великих окупљања, као и традиционалних пријема код председника РС.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да је прослава прилагођена епидемиолошкој ситуацији, а свечани дефиле, како је одлучено на Организационом одбору, померен за Видовдан ове године.

Овогодишње обележавање Дана републике почиње Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

У оквиру обележавања Дана републике биће додељена одликовања заслужним институцијама и појединцима, а предвиђени су и музички дефиле Полицијског оркестра, свечана академија и премијера документарно-играног филма „Коридор 92“, који ће се емитовати на Јавном сервису РС (РТРС).

У Републици Српској се 9. јануар обележава као Дан републике, јер је на тај датум 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини, донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Уставни суд БиХ је 2016. године, по апелацији тадашњег члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, донео одлуку према којој је обележавање 9. јануара као Дана РС неуставно, јер је дискриминишуће у односу на грађане РС који нису Срби.

Одлуком је наложено и брисање спорних одредби Закона о празницима РС, па су власти РС у октобру 2016. усвојиле Закон о Дану РС како би, како је тада речено, имплементирале одлуку Уставног суда БиХ.

У Закону је, међутим, 9. јануар потврђен као Дан РС, али се „обележава и празнује као секуларни празник и нема обавезујући карактер“.

Као основ за доношење овог закона властима је послужио референдум у септембру 2016. године, на којем је више од 99 одсто изашлих гласача, грађана Републике Српске, подржало да се 9. јануар обележава и слави као Дан РС.

Селаковић, Вулин и Ружић честитали Дан Републике Српске
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је поводом обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске (РС), да очекује да ће се са РС интензивно сарађивати на изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона, који мора престати да носи етикету турбулентног и нестабилног подручја.

Он је навео да је очување мира и стабилности највећи интерес српског народа и да „Срби као највећи народ на Западном Балкану желе да се развијају и своје успехе деле са свима у региону“.

„Надамо се да ће и друга два конститутивна народа у Босни и Херцеговини бити спремна да сарађују са Србијом и читавим српским народом на остварењу тог циља, јер Србија као центар стабилности региона има искрене жеље да њени економски и друштвени успеси буду на корист свим народима у региону“, оценио је Селаковић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин такође је Дан Републике Српске.
Он је 9. јануар честитао свим Србима, уз оцену то празник за све Србе, као и да је очување Републике Српске „право и обавеза свих Срба“.

„Република Српска је настала као отпор српског народа понављању јасеновачког геноцида, не само Срба који живе западно од Дрине, већ отпора целокупног српског народа“, навео је Вулин и додао да је „очување Дејтонског споразума и Босне и Херцеговине настале Дејтонским споразумом обавеза Србије као „матице и чувара свих Срба“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је председници РС Жељки Цвијановић и свим грађанима Дан Републике Српске.

„Уз жеље за напредак, даљи економски и културни развој, очување мира и стабилности, упућујем Вам искрене честитке поводом Дана Републике Српске… Сигуран сам да ћемо се заједно трудити да наставимо плодотворну сарадњу Србије и Републике Српске као дела БиХ у свим областима, која може само да допринесе јачању целог региона на мапи света“, навео је у писму Ружић.

Извор: Данас