Русија продала део Гаспрома непознатом купцу за три милијарде долара

Руски гигант Гаспром објавио је да је зарадио скоро три милијарде долара продајом 3,6 одсто власничког удела купцу чији идентитет није објављен

Агенције преносе да су деонице продате преко Гаспромове подружнице, уз попуст од 11 одсто у односу на цену на затварању тржишта прошле среде.

Удео од 3,6 одсто чине трезорске деонице које су продате по цени од 220,72 рубља по деоници, што значи да је компанија продајом остварила приход од 187,7 милијарди рубаља (2,95 милијарди долара).

Руска компанија је сличном трансакцијом у јулу продала 2,9 одсто власничког удела, уз попуст од пет одсто, за 2,2 милијарде долара, пише портал Инвеститор.ме.

Иако Гаспром није дужан да објави имена купаца будући да су купљене деонице мање од пет одсто, подаци Московске берзе показују да је у најновијој трансакцији деонице купио само један купац, оцењује Ројтерс.

У Гаспрому нису одговорили на питање Ројтерса да дају коментар на информацију о продаји деоница.

„Најважнији резултат две трансакције је то што су се у новој деоничарској структури појавили нови деоничари с укупним уделом од 6,5 одсто“, пише у саопштењу клијентима Сбербанк ЦИБ.

„Није сигурно да су нови улагачи стратешки, иако укупни износ улагања од 5,1 милијарду долара упућује на закључак да јесу”, додају у Сбербанк ЦИБ-у.

Извор: ИН4С