Ружић „чисти“ Шарчевићеве људе

Мада је нови министар образовања, социјалиста Бранко Ружић када је у новембру „наследио“ Младена Шарчевића на тој функцији изјавио да „нема претерану намеру да у овом ороченом мандату прави неке кардиналне персоналне промене у Министарству“…

… неке „чудновате“ кадровске промене су се већ десиле, и уведена су стриктна правила за комуникацију са Шарчевићем, који је у међувремену именован за специјалног саветника председника Србије Александра Вучића за образовање, тврде добро обавештени извори Данаса.

Према нашим незваничним сазнањима, поједини високо рангирани запослени Министарства просвете, науке и технолошког развоја, добили су званичне имејлове, у којима им је наложено да када их Шарчевић позове на састанак најпре писаним путем затраже дозволу од шефа кабинета министра Ружића и двоје сарадника шефа кабинета.

Шта је разлог таквог неповерења према бившем министру, нисмо успели да сазнамо од Ружићевог министарства.

С друге стране, Бранко Ружић је у новембру у интервјуу за Политика навео: „Захвалан сам доскорашњем колеги Шарчевићу и свакоме ко је спреман да саветодавно помогне сходно свом радном искуству у реформи овдашњег образовања“.

Извори Данаса такође тврде да су у Министарству просвете у протекла два месеца подељени бројни откази људима који су ангажовани током Шарчевићевог мандата, на основу уговора о привременим пословима“, и да је то учињено по налогу шефа Ружићевог кабинета.

Како објашњавају, таква пракса је неуобичајена, јер наведени пројекти још нису окончани.

Спекулише се, такође, да су „откази нека врста одмазде за отказе који су неким социјалистима подељени у Министарству спољних послова“.

„Откако је Социјалистичкој партији Србије додељено Министарство просвете, почело је да личи на МСП, које је некада водио Ивица Дачић, лидер СПС, а сада је министар напредњак Никола Селаковић, јер ко шта ради – Ружић заседа са амбасадорима и објављује фотографије са њима на Инстаграм.

У Ружићевом министарству су поједини сектори десетковани, због отказа досадашњим сарадницима, па у појединим секторима нема више ни правника.

С друге стране, Министарство сада има чак седам портпарола, укључујући посебног саветника за медије, што је рекорд, јер их је у време Шарчевића и раније, било максимално три, без посебног саветника.

Такође, међу новозапосленима, којих, процењује се, има најмање двадесетак, јесу и две особе, задужене за друштвене мреже, а шеф кабинета и државни секретар довели су и своје возаче.

Такође, основана су нова одељења, попут Јединице за управљање пројектима, али за сада није приметан напредак на неким пројектима, као да све стоји у месту, док се СПС кадар тренутно највише бави пословима попут хобловања паркета, и намештања канцеларија и кабинета, а министар се фотографише са амбасадорима за Инстаграм“, прича извор нашег листа.

Све наведене тврдње покушали смо да проверимо у Министарству просвете, али до закључења овог издања нашег листа није нам стигао никакав одговор.

Шта је Данас питао Министарство

У и-мејлу послатом на званичну адресу Министарства поставили смо следећа питања:

1) Да ли су тачне тврдње да је, поред петоро запослених у служби за односе са јавношћу, чија имена се могу пронаћи на сајту Министарства, недавно ангажовано још двоје сарадника, задужених за представљање активности Министарства на друштвеним мрежама, чиме је укупан број у сектору за комуникацију са јавношћу достигао рекордан број (седморо људи у наведеном сектору)? Да ли је тачно да је новозапослено двадесетак људи у Министарству од доласка министра Ружића?

2) Да ли је тачно да су уручени откази појединим сарадницима ангажованим у време док је министар био Младен Шарчевић, а који су били ангажовани у Министарству за учешће у пројектима, иако ти пројекти нису још окончани? Ако су наводи о отказима тачни, колико људи је добило отказе пре завршетка пројеката и да ли су откази уручени на основу одлуке шефа кабинета министра Бранка Ружића, како се, такође, тврди?

3) Да ли је тачно да многи пројекти „стоје у месту“ док се реновирају канцеларије и кабинети Министарства?

4) Да ли је тачно да је запосленима у Министарству наложено путем и-мејлова да морају тражити дозволу шефа кабинета министра Ружића пре званичног сусрета са Младеном Шарчевићем, актуелним саветником за образовање председника државе? Ако је то тачно, зашто се мора тражити таква писана сагласност?

5) Да ли је тачно да су шеф кабинета министра Ружића и државни секретар Министарства довели у Министарство своје раније возаче?

Извор: Данас