Са коликом имовином су нови чланови Владе ушли у Немањину 11

Већина „нових лица“ у Немањиној 11 већ годинама уназад се налазило на јавним функцијама, на различитим нивоима власти, због чега су подлегали законској обавези да Агенцији за спречавање корупције пријављују своју имовину и примања.

Примања нових министара претходних година су се у просеку кретала између сто и сто педесет хиљада динара месечно, са ретким изузецима. Будућа министарка културе и информисања Маја Гојковић једна је од оних која је искакала из овог просека пошто су њена укупна примања у претходне четири године износила око 217 хиљада динара месечно.

Гојковићева је као председница Народне скупштине зарађивала плату од 107.000 динара. Поред тога је као паушал добијала мало мање од 29 хиљада, али и 35 хиљада динара као трошкове за закуп стана.

Изузев скупштине, нова министарка културе је месечно примала мало више од 47 хиљада динара као председница Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност.

У документима Агенције за спречавање корупције се наводи да је Гојковићева власница два стана – стан од 55 квадрата је наследила, док је онај од 102 квадрата купила. Према подацима агенције, вози аутомобил марке Пежо 508 из 2012. године.

Нјена колегиница из Народне скупштине Марија Обрадовић, која је јуче преузела дужност министарке за државну управу и локалну самоуправу, као посланица је зарађивала свега 30 хиљада динара.

Међутим, разлог томе је што је она истовремено била запослена као службеница Јавног предузећа Србијагас, где јој је плата износила 120 хиљада динара. У претходном периоду Обрадовићева је купила двособан стан од 55 квадрата, као и аутомобил марке БМW произведен 2008. године.

За разлику од Обрадовићеве која ће морати да се привикне на ново радно место, Никола Селаковић неће имати тих потешкоћа, имајући у виду да је већ обављао функцију министра правде у два мандата.

Нови министар спољних послова је претходних година, као генерални секретар Председништва Србије примао плату у износу од 89 хиљада динара.

Готово идентичан износ примао је и као министар правде, с тим што је тада добијао и још 27 хиљада динара јер је био члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца. Селаковић је купио четворособан стан од 98 квадрата, као и гаражно место.

На нешто скромнија примања мораће да се привикне и нова министарка привреде. Анђелка Атанасковић је као генерална директорка ППТ Наменска из Трстеника зарађивала 150 динара месечно.

Поред овога, као председница Надзорног обора Наменске добијала је и две хиљада динара по одржаној седници. Од имовине у свом власништву, у подацима Агенције за спречавање корупције наводи се наслеђена четвртина куће од 100 квадрата.

Ирена Вујовић, која ће наредне две године руководити Министарством заштите животне средине, претходних година је као председница београдске општине Савски венац месечно зарађивала 117 хиљада динара. У наследство је добила око 33 квадратна метра воћњака, а тренутно вози Хонду марке ХР-В из 2018. године.

Још једна политичарка која је из законодавне прешла у извршну грану власти је и Гордана Чомић, дугогодишња народна посланица Демократске странке која ће водити новоформирано Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Чомићева је у претходном сазиву Народне скупштине као потпредседница овог тела зарађивала 120 хиљада динара на месечном нивоу. Нема уштеђевине, нити имовине на своје име.

Исти случај је и са Татјаном Матић, која је пре доласка на чело Министарства трговине, туризма и телекомуникација била државна секретарка у истом министарству.

Она је обављајући ту функцију месечно зарађивала 88.634 динара. У наследство је добила око 25 ари њиве и око пет ари шуме.

Извор: Данас