САД траже мораторијум на гасовод Северни ток 2

САД траже од Немачке и Европске уније да уведу “мораторијум” на изградњу гасовода Северни ток 2 који је, према њима, “политичко средство Кремља”, рекла је данас америчка амбасадорка у Берлину.

“Тренутак је дошао за Немачку и ЕУ да уведу мораторијум на изградњу гасовода”, упозорила је амбасадорка Робин Кинвил у изјави за економски дневник Ханделсблат.
Радови на завршетку изградње гасовода који повезује Русију и Немачку, прекинути готово годину дана због претње америчким санкцијама, треба да се наставе овог викенда.

Остало је још да се изгради само неколико километара у Балтичком мору код Немачке.

Према Кинвил, која је вршилац дужности амбасадора од јуна, “мораторијум” би показао да Европа више не толерише наставак “руског злоћудног понашања”.

“Тај гасовод није само економски пројект већ такође политичка алатка Кремља да се заобиђе Украјина и подели Европа”, упозорила је она.

Северни ток 2, који је првобитно требало да буде пуштен у рад почетком 2020, треба да дуплира капацитете испоруке руског гаса гасоводом Северни ток 1, који је у функцији од 2012, и да гарантује безбедно снабдевање западне Европе преко Балтичког мора.

Северним током два, вредним 11 милијарди долара, управља руски Гаспром, а половину средстава обезбедило је пет европских компанија: ОМВ, Винтершал, Унипер, Шел и Енги.

Гасовод је у Европи осудило више земаља међу којима Украјина, Пољска и балтичке земље.

Међутим, против тог пројекта се првенствено боре САД, а председник Доналд Трамп је рекао 2018. да би он могао да учини Немачку “заточеницом” Москве.

У САД се и демократе и републиканци залажу за доношење закона којим би се пооштриле санкције против Северног тока 2.

Новоизабрани председник Џо Бајден придружио се Трампу у противљењу изградње гасовода који ће осигурати доток руског гаса у Немачку, остављајући мало наде да ће његовом инаугурацијом у јануару то питање бити одбачено, пренео је раније ове недеље Радио слободна Европа.

Извор: Бета