“Само лудује, онесвестио би се за ДВА САТА” Шешељ који је 28 дана штрајковао глађу очитао лекцију Обрадовићу

Шешељ који је и у Хагу издржао штрајк од 28 дана, каже да му је код Бошка више елемената сумњиво

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ који је најдуже издржао у штрајку глађу и то чак 28 дана, тврди да је оно што ових дана ради вођа покрета Двери Бошко Обрадовић најобичнији циркус.

Шешељ који је и у Хагу издржао штрајк од 28 дана, каже да му је код Бошка више елемената сумњиво:

– Онај који заиста не уноси храну не може да седи на сунцу јер би се после два дана онесвестио. Друго, ја сам уверен да њему уносе храну, видео сам како кесе стижу у Скупштину – рекао је Шешељ.

– Ово што он ради је мени смешно, то није штрајк глађу. У то улази човек који је спреман да погине за неко своје право или идеју. Жртвујући живот он на тај начин натера неку власт да му испуни захтеве. Ово је циркус. Бошко лудује и очигледно једе током ноћи и спава у својој канцеларији, уместо да седи напољу. Друго, онај који штрајкује глађу не може дуго да седи на сунцу јер би се онесвестио због дехидратације. Када се не уноси храна, вода се теже везује у организму и долази до дехидратације – објашњава Шешељ.

Најискуснији српски штрајкач глађу каже да се прва недеља штрајка ни не рачуна.

– То је само мало радикалниоја дијета, да тако кажем. И кад штрајкују у затвору или било где другде, на човека се у првих недељу дана ни не обраћа пажња јер се зна да то може да се издржи. Ако заиста не једе седам дана онда долази под контролу лекара и надгледа се. И онда се већ примећује на њему да је исцрпљен и да губи тежину. Први пут кад сам штрајковао изгубио сам 8 кг за недељу дана због губитка течности – прича Шешељ и додаје да је најдуже штрајковао у Сарајеву.

– Први пут сам у Сарајеву штрајковао глађу 48 дана, али су ме осмог дана на силу хранили инфузијом па су прешли на сипање течне хране на левак на уста и на сонду кроз нос. У зеничком затвору сам 15 дана штрајковао. А у Хагу су холандски лекари строго поштовали налоге СЗО који су прописали поступак према људима који штрајкују глађу, посебно робијашима и нису смели на силу да ме хране. Тада сам издржао 28 дана. Био је петак, сећам се, и када су схватили да ћу до понедељка умрети, испунили су ми све захтеве – присећа се Шешељ и каже да су Бошкови захтеви бесмислени и да штрајкује јер не зна шта ће од себе, а да му је и Мартиновићев штрајк бесмислен јер нема нигде да власт протестује против власти.

Извор: Србија Данас