Само у Србији: Министар против факултета, ко ће да победи?

Министарство просвете, науке и технолошког развоја оцењује да група запослених на Филолошком факултету у јавности пласира искривљену слику о тој установи, да „свој нерад и неодговорност приписује другима”, нарочито ресорном Министарству док себе приказују као некакве жртве иако, како додају, чињенице говоре апсолутно другачије.

Ресорни министар Младен Шарчевић сматра да је реч, пре свега о непрофесионалном односу према обавезама, те очекује да факултет што пре уради све потребно, јер би у супротном, како се додаје у саопштењу, могао да уследи прекид финансирања те високошколске установе зато што не постоје органи руковођења.

„Не постоји никакав хаос на факултету, већ само борба за власт. Надамо се да ће факултет урадити све потребно и да ће се у кратком року све стабилизовати”, казао је он и навео да ће посебно тражити одговорност секретара факултета који није испунио обавезе.

Шарчевић је подсетио да је избор некадашњег в.д. декана Љиљане Марковић извршио сам факултет, као и да јој је мандат престао одлуком факултета. Након тога, органи факултета, такође, су изабрали за в.д. декана Анђелку Митровић.

„Покренули су поступак за избор декана који није у складу са Законом. Министарство је у много наврата указивало да морају да се поштују јасне законске процедуре. Филолошки факултет је једини факултет у Србији који није донео статут, иако је, Закон о високом образовању ступио на снагу у октобру 2017. године”, рекао је министар, преноси Танјуг.

Поступак за избор декана поништен је, јер факултет није донео статут, навео је он и указао на потребу спровођења онога што закон налаже, а то је да се донесе статут.

„Међутим, некима на факултету, као да не одговара да се држава придржава слова закона и затражено је да министар поништи одлуке инспекције, односно, да их игнорише. Наравно, то не сме и не може да се деси”, навео је Шарчевић.

Последњи рок за доношење статута био је 2. октобар, када је крајем дана инспекцији достављен нацрт уз захтев за продужење рока.

Министарство је изашло у сусрет захтевима факултета и продужило рок, тако да је Савету факултету омогућено да најдуже у року од два дана донесе статут.

„Уместо да сазову, седницу Савета и седницу Наставно-научног већа, они као да нису у стању то да ураде и одговорност пребацују на друге. Нису изабрали ни новог председника Савета факултета, иако су то морали”, навео је Шарчевић.

По његовим речима, Филолошки факултет добио је и јасно упозорење из Ректората.

Шарчевић је оценио и да је покушај лобирања и наметања будућег декана кроз сталне притиске у одређеном делу јавности манипулација истином.

Уколико у најкраћем могућем року на факултету не буду спроведене све активности, донети потребна акта и изабрани органи факултета, може да уследи прекид финансирања те високошколске установе, јер не постоје органи руковођења, наводи се у саопштењу.

У контролном инспекцијском надзору почетком септембра утврђено је да Факултет није донео статут а да је почео процедуру избора новог декана.

Просветна инспекција је донела решење у коме налаже факултету да донесе статут и поништи конкурс за избор декана, наводе из Министарства.

Управа Филолошког факултета саопштила је раније данас да је гласање о амандманима на нацрт Статута почело, што је први и најважнији корак ка стварању прописа на чијем темељу ће започети избори за новог декана.

У саопштењу, које су потписали в.д. декана Филолошког факултета проф. др Анђелка Митровић, в.д. продекана за науку проф. др Биљана Дојчиновић, в.д. продекана за међународну сарадњу проф. др Јелена Вујић, потпредседница Савета Филолошког факултета доц. др Татјана Самарџија Грек, наводе да трпе притиске и неосноване критике.

Извор: Политика