Самостални синдикат у Крагујевцу: Да се заустави запошљавање комуналаца преко агенција

Председништво Савеза самосталних синдиката Крагујевца затражило је данас да се одмах престане са запошљавањем радника у комуналном сектору Крагујевца путем агенција за изнајмљивање радника и да се са тим радницима успостави радни однос у предузећу у коме раде.

Изражена је спремност да се заједно са другим синдикатима „који нису вођен из партијских канцеларија“, супротставе даљем „неаргументованом“ смањивању броја радника у комуналном сектору, уз све расположиве синдикалне методе.

„Запошљавањем радника у комуналном сектору, путем агенција за изнајмљивање радника, не штеди се новац Крагујевчана, већ се троши у количини већој од потребне. Провизије агенцијама иду из џепова Крагујевчана“, наведено је у саопштењу.

Оцењено је да је изнајмљивање радника у супротности са Уставом, којим се Србија дефинише као држава социјалне правде.

„Посебно је неприхватљиво да раднике изнајмљују државна предузећа или предузећа која су у власништву Града Крагујевца“, истакнуто је се у саопштењу уз оцену да се тиме се потврђује и неоправданост недавног великог смањења броја радника у комуналним предузећима.

Указано је и да „без стотина додатних радника ова предузећа нису способна да обаве основне функције“, а синдикат је и позвао „доносиоце одлука“ да обавесте јавност, колико Крагујевчане кошта изнајмљивање радника и шта је сврха таквих поступака.

„Крагујевац нема више раднике за експериментисање, свеже научених, либералним мантрама оптерећених људи“, закључили су у синдикату.

Како је у септембру објавио портал Глас Шумадије, две године пошто је спроведено више социјалних програма у комуналном сектору, Јавно комунално предузеће (ЈКП) „Шумадија“ ангажовало је 178 радника преко агенције, за шта је издвојено око 131 милиона динара.

Портал је оценио да уговор који у марту 2020. ЈКП „Шумадија“ склопила са фирмом „Фриго Левач“ из Рековца, показује да вишкова можда и није било.

Преко агенције су ангажовани возачи, радници на чишћењу јавних површина, контролори у служби јавног саобраћаја…

Извор: Данас