САРАЈЕВО МОЖЕ ДА САЊА НАТО: Оштар одговор из Српске на информације да се БиХ приближава војној алијанси

У БиХ нема консензуса о приступу НАТО. Јасан је став Републике Српске о овом питању да не жели чланство у НАТО и да прати став Србије. У пракси, ово значи да БиХ и Сарајево само могу да “сањају” о чланству у НАТО.

– Систем одбрабне и безбедности БиХ, а поготово Оружане снаге БиХ, пред колапсом су. Стање је катастрофалано. У Сарајеву знају да не могу угурати БиХ у НАТО без пристанка Републиек Српске, али упорно намећу ову тему у жељи да изазову реакције и перитиске на РС за ово питање – истиче Мајкићева.

Иначе, како преносе медији у ФБиХ, НАТО ће појачати ангажман у БиХ, а посебну пажњу треба посветити сузбијању дестабилизације, поготово хибридним средствима и дезинформацијама, широм Западног Балкана, наводи се у документу о будућности најјаче војнополитичке алијансе.

Према наводима медија, група међународних експерата, коју су предводиле дипломате Томас де Мезијер и Вес Мичел, предала је стратешки документ “НАТО 2030” генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу. Документ је представљен у Бриселу.

У њему се на неколико места спомиње и БиХ. Једна од препорука је да НАТО политику отворених врата треба да подржи и оживи као “један од кључних фактора како би се партнери могли модернизовати, интегрисати и припремити за евентуално будуће чланство” и то “радећи заједно с политичким, војним, цивилним и административним структурама партнера”.

Извор: Вечерње Новости