Шарчевић: Предвиђено више модела, настава зависи од препорука Кризног штаба

Министар просвете Младен Шарчевић је изјавио, гостујући у емисији Нови дан, да је припремљено више модела наставе за предстојећу школску годину, али и да се истовремено снима школски програм.

“Заједнички став је да, у случају да се иде у школу, да се то ради у безбедним условима и да предност имају деца млађег узраста, до 12 година. Претпоставка је да многи родитељи морају да раде и да немају коме ни да оставе ту децу код куће”, рекао је Шарчевић.

А како ће школе радити зависи од препорука Кризног штаба, додаје Шарчевић и наводи да би током следеће недеље могла бити донета одлука с тим у вези.

“Препоручујем родитељима да прваци буду што је више могуће у школи, за њих је то педагошко питање, а испред свих питања је и питање безбедности”, рекао је Шарчевић.

Подсетио је да се током лета раде онлајн обуке наставника и то 25.000 њих, као и дигиталне обуке и обуке за нови предмет – Дигитални свет.

Шарчевић је рекао да се модели морају комбиновати према околностима јер ниједна школа нема исти број ђака и исти број просторија и квадратуру.

“Лимит је да у затвореном простору четири квадрата по особи и о томе морамо да водимо рачуна. Према томе смо и ‘скројили’ све ове моделе”, објаснио је министар и додао да ће наставницима бити омогућено да раде и од куће.

Извор: Н1