Саша Јанковић: Постојао је сценарио ограниченог конфликта на Косову

Постојао је сценарио “режираног ограниченог конфликта на Косову”, после којег би јавност у Србији и на Косову “прихватила поделу као боље решење од тоталног сукоба”, тврди бивши заштитник грађана и кандидат за председника Србије Саша Јанковић.

Јанковић је за портал Ал Џазире рекао да тај сценарио “сада губи неопходну подршку бар једног великог светског играча”.

Говорећи о односима у региону, Јанковић је рекао да “нови ратови нису немогући”, али да су “мало вероватни”.

“Једноставно, нашим деспотима нису потребни. Одлично држе народ под контролом и без тако рискантних потеза какав је рат”, рекао је Јанковић.

Навео је да медији у региону “прећуткују да је Западни Балкан по свим показатељима најзаосталији део Европе”.

“Мене је због тога, некако, срамота, и не чудим се више што нас и Трумп и Бајден гледају као прашину на путу између Истока и Запада. Одрастао сам у другачијој земљи, нисам се навикао и не желим да се навикнем да је то тако и да тако мора да буде”, казао је Јанковић.

Бивши омбудсман и кандидат, који је на изборима за председника Србије 2017. освојио нешто мање од 600.000 гласова, рекао је да је неопходно да се земље Балкана чвршће повежу, уколико не желе да буду “осуђене на заосталост”.

“Док не нађемо начин да се поново повежемо – економски, друштвено, верујем на крају и политички, бићемо формално државице, а у ствари тржишта јефтиних природних ресурса и радне снаге, те монета за геополитичка поткусуривања озбиљних држава”, рекао је Јанковић.

Он је додао да је опозициони бојкот јунских парламентарних избора у Србији погодовао власти у Србији, јер “није био потпун, тоталан”.

“Вучић је добио нови грејс-период и има пуно више разлога да буде задовољан од опозиције”, рекао је Јанковић.

Јанковић је оценио да је његова председничка кандидатура 2017. године показала да “Вучић наспрам озбиљног противника није непобедив, и да тај озбиљан противник не мора и не треба да се служи истим преварама, да буде већи Вучић од Вучића”.

“У сваком случају, услови више нису исти као 2017. године, многима је данас много јасније да Србија не иде у добром правцу. Зато, прави кандидат упркос свему може да однесе победу ако зна шта хоће, а народ и опозиција остану уз њега (или њу) до краја”, рекао је Саша Јанковић.

Извор: Н1