САЗНАЈЕМО Ванредно стање би могло бити укинуто СРЕДИНОМ МАЈА, али то зависи од биланса епидемије ПОСЛЕ ЂУРЂЕВДАНА

 

Ублажавање мера против короне отворило је питање када би ванредно стање могло да буде потпуно укинуто. Како сазнаје “Блиц”, то би могло да се догоди половином маја.

Како наши извори кажу, постојао је план да ванредно стање буде суспендовано 4. маја, али се од тога одустало након што су жаришта короне букнула у још неколико општина.

По свему судећи за враћање “у нормалу”, чекаћемо још нешто дуже од две недеље.

– Уколико све добро прође за 1. мај и Ђурђевдан и уколико не будемо имали проблем с дисциплином који би резултирао неким новим жариштима и експлозијом зараза, ванредно стање ћемо укинути половином следећег месеца – каже извор “Блица” из Владе Србије.

Ванредно стање у Србији је, иначе, проглашено 15. марта, 9 дана након првог случаја заразе корона вирусом. Убрзо након тога, војска је ангажована да чува болнице и домове за стре, а уведен је и полицијски час који је промено неколико модалитета током времена: најпре је трајао сваког дана од 20 х до 5 ујутру, затим од 17х до 5 ујутру, а последњих дана је “ублажен” па траје сат времена краће – од 18 сати.

Под руку са тим мерама ишле су и оне везане за забрану кретања старијих од 65 година, који су најпре добили пола сата шетње трипут недељно, а потом и сат времена, свакодневно.

Извор: Блиц