ШЕФ РУСКОГ ЛЕКАРСКОГ ТИМА ПОСЛАО ОПТИМИСТИЧНЕ ПОРУКЕ СРБИЈИ: Сви заједно ћемо оборити корону! Победићемо и тај вирус!

Епидемиолог пуковник Рустам Амињев, који предводи екипу руских лекара, каже да су они у Србији већ три недеље и да од почетка раде заједно са српским стручњацима из амбуланти, клиника и болница. 

Каже да су свуда смо наишли на разумевање, да су давали препоруке и консултације у да су пратили епидемиолошко стање. Амињев наводи и да су пружали непосредну медицинску помоћ пацијентима а утисци су му одлучни и нада се да је њихова помоћ утицала на тренутно стање у Србији.

Радите од ујутру до увече, ваш кризни штаб стално заседа, стално је испред вас карта Србије, проверавате ситуацију, пратите где су жаришта на основу чега све планирате шта ћете сутра?

– Кризни центар ради стално, 24 сата седам дана у недељи, стално смо у контакту са колегама из Министарства здравља и Министарства одбране. Пратимо стање широм Србије, пратимо број оболелих, колико је болничког особља оболело, одређујемо каква нам је помоћ неопходна и након тога имамо састанак са колегама из Србије на којем одређујемо у који ћемо град ићи. Обишли смо 20 градова, обилазимо опште болнице, домове здравља, геронтолошке центре. Сви ови објекти су веома опасни за ширење вируса ако има оболелих. Морамо да направимо систем како се не би овај вирус проширио.

У осмој смо недељи. Како ће бити у наредном периоду?

– Морају да се прате и примењују мере које је преузела Влада. Ако учинимо све што се каже у оквиру борбе, сви заједно ћемо га оборити, не могу рећи у ком степену, али ћемо га оборити…

Да ли ће у будућности дистанца и маске бити реалност свуда у свету?

– За време пандемије морамо користити и маске и рукавице, јер је то лична заштитна опрема која нам помаже да спречимо ширење вируса. Морам да кажем да је висок ниво стручности код српских колега, то примећујем и у заводима, болницама, институту. Морам да истакнем да су сви лекари стварно професионалци.

У Србију сте дошли пре три недеље да нам помогнете, остајете још. Јутрос сте имали састанак са државним врхом. Колико је то значајно?

– Изузетно је значајно, добили смо добар осећај и сигурност од овог састанка да ми ћемо победити овај вирус у најкраћем периоду.

Извор: РТС