Шеклер: Потребне бар две недеље после друге вакцине до пуног заштитног нивоа

Вирусолог и микробиолог Специјалистичког ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер изјавио је да су потребне бар две недеље после друге вакцине да се постигне пуни заштитни ниво, као и да је огромна вероватноћа да све вакцине штити од новог соја короне.

„Кад се вакцинишете првом дозом, апсолутно сте назаштићени. Пандам томе је исто као што имате пуно људи који су преболели корону, а онда се поново инфицирали – то је оно што се дешава у природним условима. Исто је са првом вакцином – да је довољна једна, не би постојала друга, да је довољно да прележите корону, не бисте се заразили други пут. Крајем треће недеље након примања прве дозе вакцине, имате нека антитела, али су она далеко од тога да су постигла заштитни ниво“, рекао је Шеклер за Недељник.

Како је навео, у том случају „имате их као и онај што је преболео корону први пут, али је то низак ниво антитела, недовољан да заштити, и кад унесеш већу количину вируса – заразићеш се“.

„И после друге вакцине, опет је потребно неко време, сигурно две недеље, да се постигне тај пуни заштитни ниво. Али ниједна вакцина није 100 одсто ефикасна, нити је ‘чаробни штапић“, и то сами произвођачи кажу. Увек постоји неки проценат оних који ће се заразити, али добити благе симптоме. Ми смо сви вакцинисани против туберкулозе, а диспанзери су пуни оболелих“, рекао је Шеклер.

Наводећи да је огромна вероватноћа да ће све вакцине штитити од новог соја короне, он је рекао да „што се тиче мутираних облика, има их око 13.000 који су убачени у базу“.

„Ми не бисмо ни знали за британски и јужноафрички сој да није установљено да се лакше преноси. Он може брже да напуни болнице, али нема клинички теже знаке. За обичног човека, да ли се инфицирао британским или неких другим, разлика не постоји, у смислу угрожености живота“, објаснио је Шеклер.

На питање шта је најлуђе шта је чуо о вакцини, рекао је „чипови у вакцини“.

„Кажу неки како Бил Гејтс хоће да нас чипује. Обично таквим људима поставим питање да ли имају мобилни. И кажем: Човече, у том твом телефону имаш где си био, с ким си разговарао, шта си причао, шта си гуглао, шта те занима, шта си куповао, и то уназад годинама. Па зар је на све то још потребан чип?“, рекао је Шеклер.

Извор: Н1