Селаковић: Нико из централне Србије неће да оде да живи на Косово

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да нико Србију не условљава признањем независности Косова како би постала чланица ЕУ, али и истакао да се поставља питање како убедити Србе у јужној покрајини да остану тамо где малтене нико из централне Србије није спреман да живи, преноси Танјуг.

Селаковић је на седници Скупштине на којој се расправља о закључцима извештаја ЕК о напретку Србије у 2020. години казао да тема Косова никога у Европи и свету до пре неколико година није интересовала, односно да је за већину Косово било независно и да се о томе није имало шта причати.

Бриселски споразум, који је потписан пре седам година, вратио је, каже Селаковић, ту тему на сто и донео мир у јужној покрајини.

Додао је да су потписници споразума у првом тренутку били нападани, а да се данас за тај споразум сви држе.

“Тај споразум нам је сачувао мир, нисмо имали егзодус, паљење светиња, вратио нас је за сто и почели смо да разговарамо о стварима о којима немамо исто мишљење и ставове”, казао је Селаковић.

Међутим, како је навео, на Косову постоје четири општине у којима “нема ниједне српске главе”, као и да су Срби народ чијих је припадника све мање у последњих 80 година.

“Не само да немамо ниједну једину српску главу тамо него многи којима је лако да о томе говоре из Београда не би отишли да живе тамо. Лако је нама да о томе говоримо одавде “, казао је Селаковић.

Додао је да треба добро размислити о људима који имају 21 годину, а живе на Космету, који су рођени након доласка међународних снага на Косово, који никада у својим местима нису видели српског полицајца и војника на улици и запитао која је то перспектива која њима може да се понуди.

Селаковић је о Косову говорио пошто је самостални посланик Владан Глишић рекао да неће да гласа за предлоге закључка поводом представљања извештаја ЕК о Србији, између осталог и због тезе да “ЕУ нема алтернативу”.

Глишић је упитао и шта ће Србија да ради када јој буде саопштено да Косово не може да буде део Србије.

“Одлука о томе да ли ће Србија бити део ЕУ не зависи од нас и наше воље и нећемо је донети ми, већ они када њима буде одговарало”, рекао је Глишић.

Он је додао да смо сведоци непрекидних померања рокова у којима би Србија требало да постане чланица ЕУ, те да је понижење да “нам Лајчак кроји Устав”, на шта је Селаковић одговорио да Устав кроје грађани Србије.

Извор: Косово онлајн