Селаковић: Нисмо срећни због поступка Израела, пуно смо уложили у наше односе

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да ће чињеница да су Израел и Косово успоставили дипломатске односе “несумњиво утицати на односе Србије и Израела”, наводећи да због тога није ни срећан ни задовољан.

„Израел је сам изабрао да му је важнији интерес везивања за Америку и оно што је важно Америци него Србија, то је њихово легитимно право. Оно што је важно то је да ми у том процесу нисмо учествовали, јер председник (Србије Александар) Вучић није прихватио да потпише позив Израелу да призна Косово, и обрнуто“, рекао је Селаковић за Радио телевизију Србије (РТС).

Он је рекао да је врло занимљиво и видеће се да ли ће бити муслиманских и арапских земаља које ће након овога признавати Косово, додајући да је он уверен да неће, и да ће бити веома тешко да се то деси.

„Ми смо у односе са Израелом уложили претходних година озбиљне напоре, у односе два народа, и нисмо срећни због овога. Индикативно је да сте имали упињање високог званичника Стејт Департмента Метјуа Палмера да до овог дође, видећемо да ли ће се трудити толико да се примене и други делови из споразума Србије и Америке, закљученог у Вашингтону“, рекао је Селаковић.

На питање када ће Србија отворити амбасаду у Јерусалиму, он је одговорио „отом потом“.

„Вућић је у Вашингтону јасно рекао од чега тај процес зависи и како ће се у будућности одвијати“, рекао је Селаковић.

Треба бити реалан у решавању косовског питања
Селаковић каже и да у решавању косовског питања треба ствари постављати на реалистичке основе, трудити се да се нађе неко озбиљно решење, и показати озбиљност, инцијативу и жељу за наставком дијалога.

„На такав начин добијамо шансу да, ако и не дође до решења у том питању, на Србију не падне сва кривица као што је то било у претходним годинама“, рекао је Селаковић.

Он је рекао да је и за решавање овог питања јако важан сусрет председника Србије Александра Вучића са француским председником Емануелом Макроном, који по његовој оцени „израста у лидера Евопе“.

Селаковић је навео да се и од Макрона чуло да за ставове Србије у међународној заједници данас има много више слуха и разумевања, али како је додао неће бити промене политике великих сила за 180 степени.

„Шта је релност кад говоримо о Косову. Реалност је да на Косову живе и припадници српског народа, реалност је да су они у компактним срединама и траже испуњење обавеза које је Приштина преузела, оснивање Заједнице српских општина, заштиту наших светиња. Много тога“, рекао је Селаковић напомињући да је Србија испуњавала све што је потписивала.

Говорећи о наставку европских интеграција, он је рекао да је Србија прва прихватила нову методологију коју је иницирала Француска, па је било сасвим природно да се о томе разговара са Макроном.

„Као што сте чули, у томе имамо подршку Француске“, рекао је Селаковић.

Наводећи да неки прозивају власт колико су плаћене вакцине, он је одговорио да нико у Европи није нешто тако објавио, али да их је Србија платила „значајно мање него било која земља Европске уније“.

Извор: Н1