Селаковић очекује сусрет Бајдена и Вучића до краја године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће до краја године бити одржан сусрет председника Србије Александра Вучића са председником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом.

Селаковић је за РТС рекао да је председник Србије имао озбиљан и добар однос са новоизабраним председником САД Джозефом Бајденом и да ће тако бити и надаље.

„Уверен сам да ћемо до краја године, захваљујући јаким и озбиљним контактима које је председник Србије Александар Вучић остварио у претходним годинама, имати билатерални сусрет председника Вучића са председником Бајденом. Уверен сам да ће до тога доћи познајући нашег председника и знајући да су ти контакти добри“, навео је Селаковић.

Он је оценио и да је за Србију добар знак то што је инаугурацији поред малог броја људи присуствовао амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

„Наш представник, наш амбасадор Марко Ђурић који је акредитован у Вашингтону био један од 1.000 људи који је имао прилику да присуствује самом чину инаугурације, дакле поред многобројних чланова Представничког дома, Конгреса, сенатора, пријатеља, ту је био и амбасадор Србије и мислим да је то за нас важно, да је то једна важна порука за нас и самој Србији“, оценио је министар.

На питање да ли очекује промену курса у односу према Србији наводи да је данас о томе тешко говорити.

„Да ли ће се и када САД у својој спољнополитичкој агенди осврнути и на наш регион допустимо да то време покаже. Оно што је тачно јесте да у његовој администрацији има људи који су се бавили нашим регионом, који су добри познаваоци прилика“, навео Селаковић.

Подсетио је да је Вучић након једног састанка са Бајденом рекао да је он један од најбоље припремљених и најинформисанијих саговорника са којима је имао прилике да разговара када је у питању наш регион.

Извор: Н1