Селаковић: Спољна политика Србије прилагођава се околностима, приоритети остају

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да се спољнополитичке позиције Србије прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, али да су приоритети већ дуже време непроменљиви.

„Први и најважнији интерес нам је очување добосуседских односа и стабилности и мира у региону, и с тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблем на Косову и Метохији“, рекао је Селаковић за лист Политика.

Према његовим речима, „трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер је то тип друштва“ којем Србија тежи.

„На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање везе за традиционалим пријатељима, са Руском федерацијом и Кином“, навео је Селаковић.

Како је додао, један од најважнијих задатака спољне политике Србије је и унапредјење положаја и заштита права и идентитета Срба у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори.

„Подмлађивање српске дипломатије“
Он је навео и да је један од главних задатака током ове године попуњавање упражњених места амбасадора и конзула Србије у свету, наводећи да ће „ово бити година освежавања, а верује и подмладјивања спрске дипломатије“.

Како је објаснио, потребно је „више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије“.

Он је рекао да би било преурањено да у јавности спекулише какве односе Србија очекује да има са новом америчком администрацијом.

„Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Джозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике“, рекао је Селаковић.

Извор: Н1