Селаковић: Значајна подршка ОЕБС у владавини права, правосуђу, слободи медија

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је Србији веома значајна подршка Мисије ОЕБС у области правосуђа и владавине права, слободе медија и изражавања, демократизације и људских и мањинских права, укључујући проналажење трајног решења за повратак избеглица и интерно расељених лица кроз институционалне иницијативе.

Селаковић је разговарао са новим шефом Мисије ОЕБС Јаном Братуом, коме је рекао да Србија веома цени и подржава рад те Мисије и да са њом има партнерску сарадњу базирану на међусобном разумевању, саопштило је Министарство спољних послова.

„Заинтересовани смо за сарадњу и партнерство са Мисијом ОЕБС на реформском путу Србије, са којом делимо исту агенду“, додао је Селаковић.

Селаковић и Росоха: Традиционално добри и пријатељски односи Србије и Словачке
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је у разговору са амбасадором Словачке у Београду Федором Росохом да су односи Србије и Словачке традиционално добри и пријатељски, без отворених питања и заложио се за њихово додатно јачање, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије најавио је посету словачког колеге Игора Корчока у првој половини фебруара и подсетио на отворен позив председници Словачке Зузани Чапутовој да посети Србију, уз оцену да би то дало додатни подстицај даљем унапређењу свих видова сарадње Србије и Словачке.

Министар је поновио да Србија „остаје у потпуности посвећена европским интеграцијама и пуноправном чланству у ЕУ, као стратешком спољнополитичком циљу Србије“.

Селаковић је захвалио Словачкој „на доследној и континуираној подршци“ Србији на том путу и додао да Београд очекује да Словачка у оквиру ЕУ настави да утиче да се реформски напори Србије адекватно валоризују. Шеф српске дипломатије је, додаје се, „посебну захвалност изразио на доследној и принципијелној позицији Словачке по питању Косова и Метохије“ и истакао да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином, а да то значи постизање компромисног решења, које ће бити одрживо и прихватљиво за обе стране.

Он је изразио задовољство због напретка у развоју билатералне економске сарадње, уз константан раст економске размене. Селаковић је истакао да постоји велики потенцијал за додатно унапређење економских односа и позвао и словачке инвеститоре да у наредном периоду, а нарочито у контексту обостраног економског опоравка након пандемије Ковид-19, појачају присуство на тржишту Србије.

Извор: Н1