Сервер: Никада нисам лобирао за Косово, радо бих саветовао Министарство спољних послова Србије

Професор вашингтонског Универзитета “Џонс Хопкинс” Данијел Сервер у интервјуу за Косово Онлајн наводи да су људи који га препознају као албанског лобисту “они који немају прави одговор на оно што он каже”.

Сервер наводи и да никада није лобирао за Косово* или Албанију.

“Да јесам, морао бих да се региструјем у Министарству правде. Ствар је јавног записа да сам пре неколико година саветовао Министарство спољних послова Косова*. Било би ми драго да учиним исто за Министарство спољних послова Србије, али они наравно не питају.

Да ли је 2020. година “протраћена“ када је реч о дијалогу између Србије и Косова*?

Није било великих достигнућа. Вашингтонски споразум није много значио. Али то не значи да је година протраћена. Разумем да је постигнут напредак у вези са несталим људима, финансијским питањима, па чак и у вези са Заједницом српских општина. Понекад треба да садите семе једне године да бисте убрали плод друге. Са маслиновим дрветом чак треба и дуже.

Ваша изјава да ће Мадлен Олбрајт играти улогу у дијалогу Београда и Приштине привукла је велику пажњу у региону. Колико ће заиста бити њена улога у дијалогу?

Свакако нисам хтео да предложим било шта што би могло битно да се пренесе као битна вест. Мадлен Олбрајт је важна личност на демократској страни политичке једначине у Вашингтону и има снажне погледе на Балкан. Људи ће је слушати.

Председник Вучић је изјавио да, док је председник Србије, Србија неће признати Косово. Како гледате на то?

Схватам га озбиљно. Мислим да је одлучио да је једина награда која би га убедила да призна Косово чланство у ЕУ, које сигурно неће бити доступно током његовог тренутног мандата.

Вјоса Османи и Аљбин Курти преговарају о сарадњи за наредне изборе. Да ли су то политичари који ће наследити генерацију предвођену Тачијем, Весељијем и другим бившим лидерима ОВК?

Мислим да ће се многи припадници ОВК држати ДПК и АБК. Османи и Курти су вероватно већа претња за ДСК, посебно са бирачима који су премлади да би учествовали у рату. Али то је само нагађање. Само избори могу заиста одговорити на ово питање.

Да ли ће Србија и Косово* једног дана бити заједно у ЕУ и НАТО?

У ЕУ бих рекао да да, сигурно. НАТО је у недоумици, јер је Србија до сада преферирала несврставање, што све више личи на поравнање са Москвом и Пекингом.

Шта бисте пожелели људима на Балкану, посебно Косову* и Србији у 2021?

Пожелео бих сигурност од ковид-19, радна места и просперитет како се економија опоравља, крај корупцији, а за Косово* и Србију топлији однос него у било ком тренутку у живом сећању, укључујући амбасаде у њиховим главним градовима.

Извор: Косово Онлајн