Северна Македонија званично постала 30. чланица НАТО

Северна Македонија званично је данас постала 30. чланица НАТО савеза пошто је инструмент о њеном чланству у Алијанси депонован у америцком Стејт департменту.

Чланице НАТО потписале су протокол о пријему Северне Македоније у фебруару 2019. године након чега су парламенти свих 29 земаља ратификовали одлуку о њеном чланству.

“Северна Македонија је сада део породице НАТО, породице од 30 држава и скоро милијарду људи. Породица заснована на сигурности да смо без обзира на изазове, јачи и безбеднији заједно”, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у саопштењу.

Застава Северне Македоније биће подигнута уз заставе осталих 29 чланица НАТО у седишту Алијансе у Бриселу и још две команде у понедељак 30. марта, преноси АП.

С обзиром на епидемију коронавируса у свету, македонски председник Стево Пендаровски рекао је да земља не може да обележи тај догађај како треба.

“Али ово је историјски успех који после три деценије независности коначно потврђује македонску безбедност и гарантује будућност”, рекао је он.

Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да пријем Северне Македоније такође потврђује другим аспирантима да су “врата НАТО отворена за оне земље које желе и могу да направе неопхдоне реформе и испуне високе стандарде НАТО и прихвате одговорност као и добробити чланства”.

Извор: Б92