ШИД ИЗЛАЗИ НА УЛИЦЕ: Најављени нови протести против миграната и Сорошевске НВО!

Након Сомбора и Хоргоша, протесте против илегалних миграната почели су да организују и грађани Шида.

Економски мигранти долазе са разних страна света и у Шиду месецима. Бораве у три прихватна центра, или ван система.

Једна група младића не жели да их виђају у већем броју на улицама Шида, кажу из страха и због негативних искустава, па су одлучили да организују протесте. Траже системско решење за све који не бораве у прихватним центрима и немају личне документе.

“Да се они похватају са улица и да се они затворе у мигрантске центре и да се легитимишу, да се утврди њихов идентитет. Када се то уради, ми тражимо да се капацитети прихватних центара у нашој општини смање”, наводи Предраг Даниловић, организатор протеста.

Траже и да се на улице Шида врати војска која је тамо послата пред изборе, па крајем лета повучена. Али и да ту општину напусти једина политичка невладина организација која се у овом тренутку тамо бави избеглицама и мигрантима.

“То су авантуристи који немају у животу ништа паметније да раде, него да се прикључе једној таквој организацији”, указује Даниловић.

“Мој главни мотив да дођем овамо био је да разумем ситуацију у пограничним градовима уз границу Европске уније”, каже за Н1 Лоренс из екстремне НВО “Но наме китцхен” иако је та органзација умешана у инциденту у Шиду и не ради се о експертима који пишу докторате.

Н1: И каква је ситуација?

“Прилично очајна. Те људе је потребно нахранити сваки дан и то је оно што ми радимо. Помажемо колико можемо”, тврди либерал.

Лоренс долази из Велике Британије. Део је, у овом тренутку трочлане екипе, која храни преко стотину људи. “Углавном су то бројеви између 80 и 120 људи”, каже.

Грађани Шида их, тврди Лоренс, углавном подржавају.

“То се понекад дешава када нова популација дође у мању средину и ми то разумемо. Али, с друге стране, потребе су овде велике. Морамо бити ту, јер не видим ко би им други могао помоћи. Кад је реч о градоначелнику, задаје нам много проблема. Често нас и снима током дистрибуције или чак овде испред куће”, наводи Лоренс.

Иако се позиву да говори за Н1 није одазвао, први човек општине свој је став обзнанио на званичном сајту Шида. Зоран Семеновиц је рекао да протести не би били лоси, али их је ипак осудио јер су наводни “политицки мотивисани”

“Ја не видим никакав повод за антмигрантске протесте, имајући у виду да је ситуација таква у центрима да, нити има неких озбиљнијих инцидената – повремено се наравно деси и то се одмах реагује, и са друге стране, капацитети у тим центрима нису попуњени”, истиче Светлана Палић из Комесаријата за економске миграције.

У Шиду су недавни пласиране и дезинформације да је група четника покушала да запали шаторе мигрантима, иако је МУП демнатовао догађај као лажну вест, поједине НВО и даље потенцирају на тој дезинформацији.