Синдикати: Расте незадовољство просветара због изостанка социјалног дијалога са владом

Репрезентативни синдикати запослених у образовању упутили су данас писмо премијерки Ани Брнабић и ресорном министру Бранку Ружићу у ком су их упозорили на “растуће незадовољство” просветара због изостанка социјалног дијалога и “игнорисања оправданих захтева синдиката”.

Оценили су да власти нису показале добру вољу и жељу да се реше “кључни проблеми” запослених у образовању, првенствено “симболично” повећање плата од 3,5 одсто од јануара наредне године, неједнака цена рада у образовању и заостајање плата у просвети у односу на друге делатности које се финансирају из буџета.

“Иако је са председницом Владе Србије још у марти договорена корекција коефицијента за запослене од четвртог до шестог степена стручне спреме и која је већ требало да се реализује, до сад ништа није предузето. Колективни уговори се не поштују јер се новогодишње награде већ годинама не исплаћују нити се о њима преговара а нису решена ни питања накнаде за топли оброк и регрес”, стоји у саопштењу.

Додаје се да ће “сву одговорност за даље кораке” репрезентативних синдиката сносити ресорно министарство и Влада Србије.

Саопштење су потписали представници Синдиката образовања Србије, ГСПРС “Независност” и Синдиката радника у просвети Србије.

Извор: Бета