Синдикати траже да и радници добију 100 одсто надокнаду за боловање као државни службеници

Представници синдиката у Социјално-економском савету (СЕС) затражили су на данашњој седници да држава обезбеди новац за исплату пуне надокнаде за време боловања због ковида-19 и запосленима у реалном сектору као што је обезбедила за службенике у јавном сектору.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић рекао је за Бету, после седнице СЕС-а, да тај синдикат тражи да се не прави дискриминација између запослених у државном и реалном сектору када се исплаћује надокнада за боловање због корона вируса.

Надокнаду зараде за време привремене спречености за рад исплаћује послодавац за првих 30 дана боловања и она износи 65 одсто од просечне зараде коју је радник зарадио у последња три месеца.

Два месеца после почетка пандемије држава је дала препоруку да послодавац ако је у могућности исплати пуну надокнаду запосленом раднику који је болестан од корона вируса или је због тога у изолацији.

Орбовић је рекао да је то мало ко учинио у реалном сектору јер послодавци немају новца, па синдикат тражи да разлику од 35 одсто обезбеди држава из буџета.

“Предложили смо да се та разлика између запослених у јавном и приватном сектору избрише јер се запосленима у јавном сектору већ исплаћује надокнада од 100 одсто за време боловања из буџета”, рекао је Орбовић.

Истакао је да је проблем што је Влада Србије дала препоруку реалном сектору која није обавезујућа, а да у њему нема потписаних гранских колективних уговора који би то регулисали.

“У јавном сектору су измењени колективни уговори и запослени добијају надокнаду од 100 одсто за време боловања или изолације”, рекао је Орбовић.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да је и по Уставу недозвољена дискриминација запослених.

“Није правично да запослени у реалном сектору који пуне буџет не могу из те државне касе да добију разлику од 35 одсто до пуне надокнаде зараде за време боловања, а онај ко ‘седи’ у министарству или другом месту може”, рекао је Атанацковић.

Извор: Бета