СКАНДАЛ: Ко је одговоран и ко седи у комисијама које усташи у Београду доделе улицу?

На седници градске скупштине недавно је донета одлука да још једна улица у Београду буде преименована. Ипак, такав потез изазавао је оштру реакцију јавности, јер је одлучено да део улице Стевана Филиповића понесе назив Емила Першке, који је био поборник усташког покрета. Након критика, реаговала је ресорна комисија, те је данас усвојен предлог за хитну измену назива у Тараишку улицу.

Мењање назива београдских улица није реткост. Ову у Железнику, ипак, је задесила ретка грешка. На Скупштини града донета је одлука да своју улицу у престоници добије и Емил Першка.

„То је увредљив чин за српски народ, то је увредљив чин за нашу историју, дати назив улице по соби која је била део званично полицијског апарата злочиначке Независне државе Хрватске, која је самим тим учествовала репресалијама током Другог светског рата се не може ничим разумети, нити оправдати“, каже Дејан Ристић, историчар.

Историјски подаци показују да је Першка био и југословенски фудбалски репрезентативац, али и декларисани присталица усташког покрета. Године 1918. предводио је побуну у Загребу против уједињења у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

А шта је утицало на то да Першка ипак, добије улицу у Београду, као и ко је одговоран за то? Други човек града лопту одговорности пребацује у друго двориште.

„Нисмо ми направили грешку, као што сами знате одлуку о именовању улица доноси скупштинска комисија која је састављена од одборника свих странака. На сваку измену улица, на свако ново име даје сагласност Министарство за државну управу и локалну самоуправу, које има комисију у којој седе историчари, који проверавају да ли то што стиже из локалне самоуправе је оно што треба, али очигледно је направљен пропуст“, изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Ко чини комисију која о таквим стварима одлучује, на сајту Града није наведено. Историчари, пак, указују да се пропусти дешавају, јер се струка не пита. Кажу и да промену улица последњих година прати тренд ревизије историје, као и да таквим одлукама ресорна комисија приступа искључиво административно.

„То је комисија коју најчешће чине колико ми успевамо да разазнамо у јавности како грађани, градски одборници и људи који се бирају по нама нејасним критеријумима. Најчешће се дешава да ту нема стручних људи, говорим у смислу науче историографије, нити се опет моје колеге историчари консултују са циљем да се добије ваљана информација да ли нека особа или неки историјски догађај заслужује да се по њему назове улица или трг, чини ми се да овај случај треба искористи у најбољој мери да се редефинише састав те комисије“, оцењује историчар Ристић.

И Весић каже да је одлука комисије скандалозна, али да градска власт не одлучује о њеном саставу.

„То није одлука на мени, одлуку о комисији бира Скупштина града, градски одборници скупштине бирају комисију, то је питање за одборнике Скупштине града, извршна власт у Граду не бира скупштинске комисије, ми немамо никакав утицај на њихов рад“, каже Весић.

Док се на утврди чији је пропуст, у међувремену је одлучено да Емил Першка неће добити улицу. Након критика јавности, комисија је усвојила предлог за хитну измену. Тако ће део улице Стевана Филиповића уместо у Емила Першке бити преименован у Тараишку.

Извор: n1info.com