СКАНДАЛ: Споран транспарент на утакмици Србија-Украјина

Ветеранима из Пионирског парка забрањено истицање транспарента „На бранику отаџбине“ на утакмици Србија-Украјина

У Београду је 17. новембра одиграна утакмица последњег кола квалификација за Европско првенство на којој је фудбалска репрезентација Србије играла нерешено против репрезентације Украјина резултатом 2:2. Иако су били једни од ретких навијача на стадиону „Рајко Митић“, ратни ветрани и учесници протеста „Били смо на бранику отаџбине-где смо сад?“, напустили су утакмицу на почетку другог полувремена, јер их је обезвеђење замолило да уклоне споран транспарен на којем је био исписан слоган протеста ратних ветерана, који гласи „На бранику отаџбине“.

Капетан Миодраг Мокан, један од учесника протеста ратних ветерана, присуствовао је јучерашњој утакмици и поводом тога је изјавио: –Ми смо истакли тај транспарент на почетку другог полувремена у тренутку кад су играчи излазили на терен, устало је петоро нас и истакли транспарент. После два минута се створила свита од неких десетак до дванест припадника обезбеђења коју су нам пришли и рекли да тај транспарент морамо њима да предамо. На питање, зашто нам то одузимају, они су рекли да се неко жалио да их то вређа.

Славица Попадић, једна од бораца који су били на трибинама каже да су ветерани очекивали сасвим другачије понашање организатора према њима, јер су у својој пратњи имали већи број младих људи, различитих навијачких опредења, али обједињених заједничким циљем да пруже подршку својој репрезентацији заједно са онима који су бранили њихову земљу. –Била сам понижена, повређена, јер на садиону у сред Београда, главног града не смем да кажем да сам била на бранику отаџбине, да ја тога треба да се стидим. Имали смо чак и карте за вип ложу у коју нас нису пустили. Људи су нас гледали не знајући да смо ми ветерани, чудили се… Одлучили смо да истог тренутка напустимо стадион, јер ми ту више немамо шта да тражимо.

Група навијача коју је чинила углавном омладина из више организација (Кормило, Хуманитарна фондација “Јунак” и Сербон) остала је испред стадиона не желећи да предају транспарент који су припадници обезбеђења пронашли код њих, а на коме је била исписана подршака ратним ветеранима, али и због мајици на којима је писало „Нема предаје“ иако су пристали да их прикрију тако што ће их обући наопако.

-Ово је велика срамота за Фудбалски савез Србије пре свега и њиховог председника који не изоставља да помене своје пријатељство са председником Вучићем, па ово доживљавам као њихову аутоцензуру, а друго оно што је мене лично погодило је да на дан који толико емотивно доживљавам, због Вуковара мене у мојој земљи зауставља полиција, спроводи и прати до и од стадиона и то само зато што сам ратни ветеран. Не разумем одакле некоме права да ме легитимизује, да ми поставља питања о мом кретању, да ме прати до Пионирксог парка, а да притом нисам направио ни један прекршај- додао је Мокан.

Ветерани су се у пратњи осталих навијача који нису успели да испрате утакмицу, удаљили од стадиона, након чега су без икаквог објашњења били праћени од стране полиције до центра града.
Кажу да ће њихов протест бити настављен све док држава не престане да их маргинализује, одбацује и на све начине покушава да пренесе погрешну слику о протесту у оквиру кога није било ни једног инцидента, блокаде или ометања грађана на било који начин.

Аутор: Марија Петровић