СКАНДАЛОЗНО: Стиже отровно месо у Србију!

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ рекао је на данашњој конференцији да Српска радикална странка захтева од Владе Србије да одмах забрани увоз свих врста свежег меса и месних прерађевина. Један од разлога је афричка свињска куга која се појавила у Немачкој.

– Кина је обуставила увоз огромних количина меса из Немачке. У Немачкој је месо већ пало на тржишту за 30 процената своје претходне цене. Сад затрпавају Аустрију. За очекивати је да ће кренути свим силама да затрпавају и остале земље – поручио је Шешељ.

Он је рекао да Србија мора заштитити домаћу производњу као и да се мора спречити увоз свињске куге. Сматра да треба да се поставе нови услови како би се спречила поплава страног меса на српском тржишту и како би се заштитили домаћи произвођачи, а да се уједно заштити домаћи сточни фонд, укључујући свињски фонд од те опаке болести.

– Код нас се већ годинама увозе месни отпатци и од тих месних отпадака се праве прерађевине, виршле, хреновке, месни наресци, паштете, ко зна шта све праве од увезених месних отпадака – рекао је Шешељ.

Српска радикална странка захтева да се прописи промене, да се све то може производити само од здравог меса.

– Србија може да се афирмише у целом свету као поуздани произвиђач здраве хране, а кад производите здраву храну онда углавном код светских купаца цена и није толико важна, спремни су да плате много скупље, ако знају да купују квалитетно и да купују здраво – рекао је Шешељ.

Шешељ је поручио да у сфери провођења финансијских прописа, финансијске инспекције олако затварају радње где затекну одређене прекршаје и да је тренутно највећи проблем са пекарским радњама и да је само у августу месецу затворено 356 пекара.

– Радња се затвара кад се пронађу неквалитетни, нехигијенски, заражени производи, кад оно што се продаје нема поуздану контролу квалитета извора, где је набављена основна сировина, месо сир брашно и све остало – навео је он.

Шешељ сматра да држава не сме затварањем радњи да ствара додатне економске проблеме, додатне спискове незапослених, и од људи који су успешно зарађивали да ствара сиротињу.

Он се осврнуо и на то да постоје индиције да се праве уговори са ланцем хрватских пекара који би преузели српско тржиште и угушили сваку конкуренцију и да заправо они форсирају затварање радњи као меру одмазде уколико је неки пропис прекршен.

– Није нама циљ да због кршења прописа уништавамо привредне предузетнике, него да их натерамо да плате казну зато што су прекршили пропис и да наставе да послују и ако једном плате казну, следећи пут ће ваљда водити рачуна да не почине исти преступ. А овако, сталним затварањем, ми заправо наше тржиште дајемо на извол’те страним конкурентима, а ви знате какве су нам проблеме направили Хрвати и у „Карнексу” и у  фабрици сладоледа у Панчеву и у „Зорки”,  фабрика чоколаде Београд, је ли тако, то је некад била једна од најквалитетнијих чоколада,  „Соко Штарк”. Доста је више тога – рекао је Шешељ.

Српска радикална странка захтева да влада под хитно укине закон који је донесен пре неких две године, којим се забрањује узгој животиња због крзна.

– Ако се могу производити  животиње ради клања због меса, а што не би и због обуће и одеће. Са свиња и јунади се скида кожа да би се правиле ципеле, да би се правила разноразна кожна галантерија, новчаници, украси и шта се све још прави од коже. Пазите, то су животиње вишег степена на еволуционој лествици. Свиња спада међу најпаметније животиње. Ако је дозвољено да узгајамо свиње, па и да их кољемо и да их једемо, што не би чинчиле? Пружамо им шансу да живе, овако више немају шансу да живе – поручио је Шешељ.

Шешељ сматра да нема разлога за интервенцију Друштва за заштиту животиња, јер ове животиње добијају шансу да живе и да буду добро храњене и чак ветеринарски заштићене до периода кад су зреле да буду заклане због коже, а без тога немају уопште шансу за живот, никад се родити неће.

Извор: Српска ствар