Веселиновић: СНС губи Београд

Активиста Иницијативе Не давимо Београд (НДМБГД), Добрица Веселиновић рекао је да ће та организација изаћи на наредне изборе под условом да дође до раздвајања избора на локалном нивоу од председничких и парламентарних.

Веселиновић је у интервјуу агенцији Бета изразио наду да ће уз помоћ европских парламентараца доћи до побољшања изборних услова у Србији.

“Чак и у овако тешкој ситуацији опозиција може до победе у Београду уколико изађе у више колона које ће понудити људима да гласају за нешто у шта верују”, казао је он.

На питање ко су потенцијални коалициони партнери НДМБГД, Веселиновић је рекао да су у питању организације и појединци које се већ дужи период боре за очување природних добара, веће учешће грађана у доношењу одлука као и бројне левичарске и зелене организације.

“На националном нивоу то је свакако и групација око Грађанског фронта, а на локалном нивоу, различите групе грађана и организације које су активне од Падинске скеле, Обреновца, Лазаревца, преко новобеоградских блокова, Карабурме, Видиковца, Раковице, Вождовца и свих осталих крајева Београда”, навео је он.

Додао је да НДМБГД од недавно остварује сарадњу и с Небојшом Зеленовићем, бившим градоначелником Шапца.

Веселиновић је рекао да НДМБГД неће правити предизборне коалиције с људима и организацијама које су сарађивале са Српском напредном странком (СНС) и имале одлучујућу улогу у “пљачкању јавних и природних ресуса и допринеле сиромашењу грађана и унижавању институција и демократије”.

Упитан на који начин опозиција може да “мобилише” апстиненте да изађу на гласање, Веселиновић је казао да је поред добрих идеја неопходан и свакодневни рад на терену.

“Уколико и други буду радили исто, победа је могућа јер Београд не жели ни напредњаке ни Горана Весића. Наравно, предуслов је да се изборимо за боље изборне услове и више медијских слобода“, оценио је он.

На питање Бете да ли су и колико опозиционе странке, покрети и њихови лидери достојни задатка који од њих очекује опозиционо бирачко тело, Веселиновић каже да је у прошлости велики број политичких партија изневерио поверење грађана.

“Зато смо се и организовали у Иницијативу Не давимо Београд и захтевамо да се моћ одлучивања о развоју нашег града врати онима који у њему живе и раде. Грађани морају да изнесу системске промене у нашем друштву и у том задатку нам требају сви. Нико неће ослободити наше градове и нашу земљу до нас самих”, навео је он.

На питање које су највеће грешке актуелне градске власти, а које одлуке су биле од значаја за град и Београђане, Веселиновић је рекао да је апсолутно сваки потез био нестручан или последица договора с инвеститорима ради зараде приватног, а на штету јавног интереса.

“Навешћу само један пример, грађани када виде екипе Градског зеленила, одмах крену да нас зову јер мисле да ће доћи до сече неког дрвећа”, навео је он.

Према његовим речима, недопустиво је то што се у време пандемије градоначелник Београда лекар Зоран Радојичић “просто сакрио и правио да се ништа не дешава уместо да се бори за животе и здравље Београђана”.

“Ако бих морао да погледам шта је позитивно то је да се коначно кренуло у решавање проблема канализације у Крњачи, али и то иде споро и упитно је када ће бити готово те колико ће квалитетно бити урађено”, оценио је Веселиновић.

Он каже да у Београду живе добри и вредни људи, који су спутани да остваре свој потенцијал.

“Нажалост већ годинама се улажу велики напори од стране корумпиране политичке елите да се светлост коју је Београд некада бацао далеко угаси”, рекао је.

На питање шта Београду данас највише недостаје, Веселиновић истиче “солидарност и љубав према граду”.

“Брига према његовим становницима, заједничким ресурсима и природним добрима. Недостаје да се памет и знање искористе како би нам свима било боље”, казао је он.

На питање које би прве кораке повукао ако би био изабран за градоначелника, Веселиновић каже да би од првог дана био апсолутно доступан грађанима и медијима који би знали његово кретање, с ким је шта разговарано и зашто.

“Како је екологија и очување животне средине један од стубова наше политике, одмах би кренули са стварним мерама за смањење загађења у граду, и борбом против загађења Дунава и Саве”, навео је он.

Веселиновић каже да би као градоначелник започео имплементацију плана “од куће до посла за 30 минута”.

“Отворио бих градску управу за грађане, објавио све уговоре који су и који ће бити потписани, путем интернет странице града би транспарентно било приказано трошење новца грађана у реалном времену”, казао је Веселиновић.

Истакао је да би Комунална полиција била расформирана, а “Секретаријат за инспекцијске послове постао би један од стубова бриге за једнако поштовање правила за све”.

Велики број неискоришћених јавних простора и станова би, како је рекао, ставили на располагање грађанима како би се неједнакости у нашем друштву смањиле.

“Приступили би изради Визије Београда до 2050. године, где би окупили стручњаке, организације цивилног друштва и грађане, и покренули широки дијалог око тога где је и шта је Београд у будућности и око тога направили консензус зарад будућих генерација”, закључио је Веселиновић.

Извор: Бета