ШОК ОДЛУКА ТРАМПА – АМЕРИКА СЕ ПОВЛАЧИ: Огласила се Русија по хитном поступку

Администрација америчког председника Доналда Трампа саопштила је данас да се САД повлаче из Уговора о отвореном небу.

ОПЕТ МНОГО ЗАРАЖЕНИХ: Нови подаци о коронавирусу у Србији

Како јавља АП, Вашингтон се повлачи из Уговора, јер Русија наводно крши пакт, а слике сакупљене током летова могу се добити брзо и јефтиније од америчких или комерцијалних сателита.

Очекује се да ће излазак из споразума заоштрити односе с Москвом и узнемирити европске савезнике и неке чланове Конгреса, наводи АП.

КОВАЧЕВИЋ НЕМИЛОСРДАН ПРЕМА ВУЧИЋУ: Највећи горки плод у овој земљи тренутно на челу државе! Он је корен сви зала!

Амерички председник Двајт Ајзенхауер први је предложио да САД и бивши Совјетски савез дозволе ваздушне извиђачке летове преко својих територија јула 1955.

Москва је у почетку одбацила ту идеју, али председник Џорџ Х. В. Буш га је оживео маја 1989. и споразум је ступио на снагу у јануару 2002.

НОВИ БРОЈ “ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ”: После короне више ништа неће бити исто, па ни власт у Србији!

Тренутно 34 државе су потписнице споразума.

На основу уговора обављено је више од 1.500 летова, чији је циљ био подстицање транспарентности у војним активностима и помагање у надзору над оружјем и другим споразумима.

Све државе у оквиру уговора су се сагласиле да сву своју територију ставе на располагање за надзорне летове, али је Русија ограничила летове преко одређених подручја, наводи АП.

ПУТИН ШАЉЕ ПОРУКУ ПРЕКО МАРИЈЕ: Мило много си се ЗАИГРАО

ОДГОВОР РУСИЈЕ

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко огласио се поводом вести да ц́е Вашингтон изац́и из Споразума о отвореном небу.

Он је истакао да руска страна ни на који начин не крши тај Споразум, преноси Спутњик.

Како је рекао, Москва одбацује било какве покушаје да се амерички излазак из Споразума о отвореном небу оправда постојањем неких техничких проблема.

“Сва питања које САД покрец́у када је реч о Споразуму о отвореном небу можемо да размотримо у оквиру Комисије за консултације”, рекао је Грушко и додао да и Русија има приговоре на испуњавање одредби Споразума од стране Америке али да су то све техничка питања.

Грушко истиче да је то мултилатерални споразум и да ц́е излазак Америке погодити интересе свих осталих, преноси Б92

Руско Министарство спољних послова је нагласило да овај потез Вашингтона подрива фундаментални Споразум којим се јача безбедност у Европи.

Огласио се и стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаилк Уљанов који каже је Америка одлучила да напусти Споразум при чему сама идеја о његовом настанку потиче управо од америчког председника Ајзенхауера.

Курир.рс/Тањуг