Солана: Србију отгрнути из загрљаја Путина, бржа ЕУ интеграција!

ИДЕЈА да се што пре отвори могућност да Србија постане чланица Европске уније, због све већег утицаја Русије на њу, коју је изнео бивши високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Хавијер Солана, могла би озбиљно да се размотра унутар Уније.

До сада се ЕУ са јачањем руског утицаја у нашој земљи обрачунавала тако што је спочитавала Београду да не усклађује своју спољну политику са Бриселом, док Солана решење за ово питање види у активнијем приступу саме ЕУ.

На дебати поводом обележавања 10. годишњице Европске службе спољних послова, на којој су говорили актуелни и бивши шеф европске дипломатије, Ђозеп Борељ и Федерика Могерини, њихов некадашњи колега Солана рекао је и да “Косово данас има многе проблеме, али да Србију морамо увести брзо у ЕУ”.

– Русија би врло волела да Србија буде у њеној орбити. Морамо зато брзо поступати са Србијом и понудити јој могућност уласка у ЕУ, то је основна ствар – навео је он.

Сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић каже, за “Новости”, да је Соланин став и даље маргиналан унутар ЕУ али да почиње да добија на снази. Апсолутно је јасно, наводи он, да Русија на Балкану остварује политички и економски, а Кина економски утицај, што је за ЕУ неповољно, пошто то третира као улазак на њену територију. Зечевић подсећа да се ЕУ, када је примала Румунију и Бугарску, водила геостратешким моментом, иако се процењивало да оне нису биле сасвим спремне за чланство.

– Сада се то геополитичко питање поставља и за Балкан и Србију као највећу земљу на овом простору. Мислим да Макронов план из 2017. године, по коме треба сачекати са новим чланствима, одлази у други план – каже Зечевић.

Што се тиче Соланине опаске око Косова, наш саговорник каже да је косовски проблем толико комплексан и да не може брзо да се реши, због чега сматра да ЕУ треба да прими део наше територије који ми контролишемо, а да се проблем решава касније:
ЕУ би свакако највише одговарало да Србија призна Косово, и њихова је процена да могу да притисну Београд по том питању, али Србија то не може да уради. На крају крајева, чак и ако бисмо признали Косово, оно би постало део Албаније.

О руском утицају који “жуља” Брисел, Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже да ако ЕУ жели да га елиминише, да би најбољи начин био да нас одмах приме у ЕУ:

– Чисто сумњам да ће то тако бити, па ипак, добро је да постоји свест у ЕУ да на Западном Баакну има и других актера осим њих. Сваки пут када се ЕУ повуче одавде, у овај простор крочи неко други – Русија, Кина, Турска…
Ако нова Европска комисија жели да буде геополитичка, као што је најавила, она мора да редефинише своје присуство на Западном Балкану.

НЕОПХОДАН СПОРАЗУМ

СРБИЈУ апсолутно треба што пре примити у ЕУ, а онда и остале земље Западног Балкана. А, што се тиче “Косова”, оно као прво, није држава, друго – не признаје га пет чланица ЕУ и да би напредовало у евроинтеграцијама, Приштина мора да постигне споразум са Србијом – указује Грубјешићева.

 

Извор: Вечерње Новости