СОМБОРСКИ МАТУРАНТИ ЉУДИНЕ: Правили честитке па зарадили 350.000 за инхалатор, оксиметар и играчке деци у болници

СОМБОР – Ученици сомборске гимназије већ 5 година организују сличне акције, а у њима су прикупили 350.000 динара за хумане намене. Гимназијалци из Сомбора су и ове године многима дали лекцију хуманости, продавајући честитке по граду које су сами направили, а добијени новац донирали су за неопходне медицинске апарате Дому здравља у свом граду.

Реч је матурантима гимназије “Вељко Петровић” који су Одељењу педијатрије Дома здравља “Др Ђорђе Лазић” у Сомбору уручили медицинску опрему и играчке за децу.

У хуманој акцији је учествовало двадесетак средњошколаца који су купили оксиметар за бебе и малу децу, као и професионални инхалатор. Средњошколци су за ову акцију прикупили 88.000 динара тако што су продавали честитке по граду, које су у току слободног времена сами израђивали.

– На идеју смо дошли тако што смо схватили да неке своје креативне стране можемо да применимо и да од тога зарадимо новац и помогнемо деци у Сомбору – рекла је Оливера Делић, ученица четвртог разреда Гимнзаија “Вељко Петровић” у Сомбору.

– Прошле године смо били на Одељењу за децу, а током претходних година посетили смо и Дом за незбринуту децу и помогли смо једној девојци – додала је Миа Тумбас, ученица истог разреда.

Запослени педијатри поздравили су хумани гест сомборских гимназијалаца, а уручена медицинска опрема и те како им је потребна у лечењу деце.

– Много ће нам значити ови апарати, јер су досадашњи плућни оксиметри били намењени одраслима. Ово је професионални инхалатор који ће омогућити правилну дистрибуцију лека, који долази у дисајни пут, а исто тако ће скратити време и инхалације, што је за наш узраст врло драгоцено – оценила је за РТВ др Лидија Банаковић, начелница у Диспанзеру за предшколску децу.

– Врло смо поносни и дирнути овом њиховом акцијом, јер сматрам да је за велику похвалу њихов ентузијазам и идеја хуманости, коју су показали у овако младој доби – потврдио је др Емеше Ури директор Дом здравља “др Ђорђе Лазић.”

Ученици сомборске гимназије већ 5 година организују сличне акције, а у њима су прикупили 350.000 динара за хумане намене. Ово је свакако лекција хуманости чији пример треба следити.

Извор: Курир.рс/РТВ