СПС и даље најважнија спона власти са Москвом

Министар без портфеља и лидер Српске народне партије Ненад Поповић прошлог месеца јесте постављен за копредседника Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Русије.

На тој позицији „наследио је“ бившег шефа српске дипломатије, а актуелног председника Скупштине Ивицу Дачића, али Русија и даље сматра Дачића и Социјалистичку партију Србије коју он предводи својим најближим политичким савезницима у Србији, кажу за Данас незванично извори с дипломатске сцене. Наши саговорници тврде да је Поповић желео да дође на чело Комитета, „па је то био део његовог договора са председником државе и лидером Српске напредне странке Александром Вучићем о учешћу и у новој влади премијерке Ане Брнабић“.

Подсетимо, Ненад Поповић је у понедељак у Москви на састанку са замеником председника Владе Руске Федерације Јуријем Борисовим поручио да су односи Србије и Русије најбољи у историји.

„Односи Србије и Русије су најбољи у историји захваљујући блиском личном односу председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина“, рекао је Поповић и додао да нико не може да поквари ове односе који су одолели многим искушењима у прошлости, саопштила је Влада Србије.

„Поповић је годинама близак са Русијом, има имиџ проруског политичара, као и озбиљне пословне везе у тој земљи, али Међувладин комитет није кључ за српско-руску сарадњу. С друге стране, СПС има дугу историју добрих односа са Русијом, и Кремљ добро зна да може да рачуна на Дачића и на још неке социјалисте, попут Душана Бајатовића, директора Србијагаса. Управо због те блискости, Бајатовића Руси не пуштају низ воду, упркос његовом неслагању са министарком енергетике Зораном Михајловић. Дакле, везе Дачића са Русијом су „систематске“. Како ће бити у будућности, остаје да се види, јер ако буде слабио СПС Руси, који су прагматични, тражиће нове политичке савезнике у Србији, али за сада званични Кремљ сматра Дачића и још неке социјалисте далеко поузданијим људима од Вучића и напредњака“, прецизирају дипломате.

Поједини представници дипломатских кругова изражавају неслагање са тврдњом министра Поповића да су односи Србије и Русије „најбољи у историји“.

Према речима наших саговорника, истина је да су политичке и економске везе двеју држава „најбоље у протеклих деценију и по, будући да је у време Милошевићеве власти, а и након петооктобарских промена владало велико захлађење у односима, али имали смо ми много боље односе раније у прошлости, него што је то случај сада“.

„Руски и српски званичници гаје известан степен међусобног неповерења, а да су односи заиста најбољи у историји, Кремљ, рецимо, не би дозвољавао појединим прорежимским руским медијима да критикују српске власти, нити би у прорежимским медијима у Србији било критика на рачун руских званичника“, прецизирају дипломате.

Подсетимо, да ће Поповић остати министар и у овом мандату без портфеља, сазнало се када је предлог састава Владе званично стигао у парламент Србије. Претходно на прес-конференцијама о саставу нове владе, његово име нису прочитали ни председник Александар Вучић, нити премијерка Ана Брнабић, када су читали имена министара.

Доктрина „меке силе“

Извори Данаса напомињу да је Русија у протеклих неколико година изменила праксу сарађивања само са странкама које су на власти у Србији, па је успостављена и сарадња са појединим опозиционим странкама, попут Демократске странке Србије и Двери. Како објашњавају, такав заокрет је у складу са доктрином „меке силе“, а тог принципа „држи се“ и најснажнија руска партија – Јединствена Русија.

Извор: Данас